Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Onderhandelingsresultaat cao Dranken

Na zes intensieve onderhandelingsrondes hebben we een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgevers in de cao dranken. Eerder hebben jullie al akkoord gegeven op de loonsverhoging. Nu mag je stemmen over het hele onderhandelingsresultaat.

> Stem nu over de cao Dranken

Je kunt stemmen tot en met vrijdag 30 november 2019. Leden van CNV Vakmensen brengen een besluitvormende stem uit, niet-leden kunnen een raadgevende stem uitbrengen.

Welk resultaat hebben we bereikt?

 • Opleiding en training
  • Functie-opleiding
   De werkgever is verplicht je training en opleiding te geven. Hij betaalt het ook. Je volgt deze opleiding tijdens werktijd. Kan dat niet? Dan krijg je de extra tijd vergoed (bijvoorbeeld overuren). Je hoeft deze trainingen nooit terug te betalen.
  • Opleiding die je breder inzetbaar maakt
   Als de training vlakbij je huidige functie zit, dan krijg je vrijwel alle tijd en kosten terug. Hoe verder van je huidige functie, hoe minder tijd en geld je krijgt.
 • Positie van de cao
  De werkgevers erkennen dat ze de collectieve loonsverhoging met CNV Vakmensen moeten afspreken. Een bedrijf mag daar niet op eigen houtje iets van afhalen of bij doen.
 • Werkingssfeer cao
  Tot nu toe is vaak niet duidelijk of je onder de cao valt. In de nieuwe cao komt duidelijk te staan: iedereen die werk doet tot 170 Orba-punten, ongeacht hoe hoog je salaris is, valt onder de cao. Twijfel je? Wij kunnen je functie-omschrijving checken.
 • Positie ondernemingsraad
  In de cao staat bij een aantal onderwerpen nu duidelijk dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft.
 • Vakbondscontributie
  Aan het eind van het jaar kun je je vakbondscontributie via je loonstrook bruto-netto maken. Dit is een voordeel van al gauw 60 Euro per jaar.
 • Generatiepact
  In 2021 komt er een generatiepact, met bijvoorbeeld 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw voor ouderen. Jongeren kunnen dan eerder een vaste baan krijgen.
 • Financieel planningsgesprek
  Ouderen krijgen in 2021 een financieel planningsgesprek. Dan kun je beter beslissen of je korter kunt werken. De werkgever betaalt dat gesprek, maar hoort niets over de uitkomst.
 • Flexibilisering
  Werkgevers krijgen weinig van de flexibilisering die ze wensten. Er komt wel een matrix in de cao te staan, maar die is gewoon precies hetzelfde als wat je nu krijgt.
 • Bijzonder verlof
  Er gaan een paar bijzonder verlofmogelijkheden uit de cao
 • BO-toeslag
  de BO-toeslag verdwijnt voor nieuwe medewerkers. Als je nu een BO-toeslag hebt, houd je die gewoon
 • Loonbod
  Het loonbod blijft zoals het is. CNV Vakmensen vindt het loonbod mager, maar jullie hebben daar wel mee ingestemd. Je krijgt met terugwerkende kracht over heel dit jaar in december 4 %, en in januari daar direct achteraan weer 2,5%. Heb je in 2018 of 2019 al een collectieve loonsverhoging gehad? Dan gaat die hiervan af. Werkgevers zullen in de toekomst niet meer zulke cao-kapotmakende loonsverhogingen buiten CNV Vakmensen om geven.

> Download het hele cao-resultaat:

Cao Dranken onderhandelingsresultaat 2019 definitief.pdf

Al met al is het onderhandelingsresultaat goed voor jou. Je had al met het loonbod ingestemd. We adviseren je om nu voor het totale cao-resultaat te stemmen.

> Breng je stem uit

 • Ik ben blij dat er in december een loonsverhoging komt. Dit is voor de meesten ook een dure maand, dus meer dan welkom.

 • Zojuist gelezen dat er bij Avandis gestaakt wordt en er volgende week bij meerdere producten en groothandels gestaakt gaat worden.

  Eindelijk actie want de 6,5% over 3 jaar met voorwaarden is triest te noemen.

  ALS ER 1 SCHAAP OVER DE DAM IS

  ZOETERMEER (ANP) - Werknemers in de drankenindustrie zijn donderdag met acties begonnen in hun roep om meer loon. In eerste instantie is het werk neergelegd bij drankenproducent Avandis in Zoetermeer. Zes van de zeven productielijnen bij het bedrijf liggen volgens vakbond FNV stil. Acties bij andere bedrijven, zoals drankproducenten, drankengroothandels, en wijnhandelaren staan volgende week op de rol.

 • Ik vind 6,5 % loonsverhoging prima. Ik ben dankbaar voor mijn werk en werkgever.