Stel jouw vraag over werk en inkomen

Inkomen bij 52e t/m 104e week arbeidsongeschiktheid.

Ik ben sinds april 2018 ziek, overspannen en depressie. Deze maand begin ik weer mondjesmaat met reintegratie, maar weet niet hoe ik hier op ga reageren. Ik weet dus niet of ik weer uiteindelijk volledig aan het werk kan. In de detailhandel cao voor de dranken staat dat je de eerste 52 weken 100% krijgt uitbetaald, maar de 2e 52 in mij niet helemaal duidelijk. De omschrijving hiervan is mij te complex (artikel 5.1.5). Kunt u mij door middel van een voorbeeld deze verduidelijken.

Reacties (2)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Bolmers,

  Ik kan me voorstellen dat deze bepaling nogal ingewikkeld is, ik zal het proberen uit te leggen:

  Over de uren die je niet werkt in het tweede jaar van ziekte krijg je 70% van het loon. In de wet is opgenomen dat je tijdens ziekte slechts het loon krijgt doorbetaald tot een maximaal bedrag. Dat bedrag is opgenomen in de Wet Financiering Sociale Verzekeringen. In de cao staat dat hier van wordt afgeweken. Stel dat je met die 70% boven dat maximale bedrag komt, krijg je alsnog gewoon 70% van je loon en dus meer dan het bij wet vastgestelde maximale bedrag.

  Als je verder meewerkt aan je verplichtingen die je tijdens re-integratie hebt, krijg je daar bovenop nog een aanvulling van 20%, waardoor je dus in totaal op 90% uitkomt. Daarvoor mogen in overleg met de OR criteria worden vastgesteld. Die criteria bepalen dan wanneer je de aanvulling tot 90% krijgt.

  Als je uren werkt tijdens re-integratie krijg je daarvoor, ook in het tweede jaar, 100%.

  Kort gezegd komt de loonbetaling tijdens ziekte in het tweede jaar dus op het volgende neer:

  - Basis: 70% voor het loon over de uren die je nog niet werkt;
  - Aanvulling tot 90% als je je houdt aan de re-integratieverplichtingen. In overleg met de OR mogen daar criteria voor worden vastgesteld;
  - 100% over de uren die je weer werkt. Op grond van de cao maakt het niet uit wat je doet binnen die gewerkte uren.

  Ik hoop dat het hiermee duidelijk is.

  Met vriendelijke groet,
  CNV Info
Terug