Stel je vraag over werk en inkomen

Op naar het nieuwe jaar met DSM

Het was een intensief en vreemd jaar. Tegelijk vraagt iedereen zich af wat zal 2021 bieden. Wat mogen wij daarvan verwachten? Een bericht van aftredend bestuurder Ron Smeets.

Wat heeft 2020 ons gebracht

In willekeurige volgorde doe ik een poging om een aantal wetenswaardige zaken te benoemen.

Overnames en afscheid

In de loop van dit jaar is er hard gewerkt aan o.a. de integratie van CSK. Naast enkele overnames, Glycom en Erber, nam DSM ook afscheid van onderdelen in de Materials sector. Dit waren bijvoorbeeld DSM Resins en DSM Coating Resins en Niaga, waarmee de activiteiten op de locaties in Zwolle, Waalwijk en Hoek van Holland geen deel meer uit van DSM.

Covestro

Daarmee nemen wij ook afscheid van zo’n 700 werknemers bij DSM. Zij gaan nu over naar het Duitse Covestro. CNV Vakmensen heeft in de onderhandelingen met de directie van Covestro en DSM goede afspraken kunnen maken over de arbeidvoorwaarden en de pensioenregeling. Wat ook zeker de moeite waard is om te vermelden: bij Covestro zal het huidige sociaal plan van DSM volledig worden overgenomen en bij overgang verlengd worden tot 5 jaar. Dit alles geeft toch zeker een goed gevoel van degelijkheid en zekerheid voor de toekomst.

Ook is er overeenstemming over de pensioenregeling en de toepassing van de Bedrijfs-AOW bij DSM. Wij hebben dit alles natuurlijk niet als CNV Vakmensen alleen kunnen doen, dit is altijd in goede samenwerking met de andere bonden gerealiseerd. Wel durf ik rustig te stellen dat wij daar een belangrijke rol in hebben gespeeld, ondanks dat wij niet de grootste achterban binnen DSM hebben. Wij hebben nog ruimte voor nieuwe leden, dus maak vooral jouw collega’s lid!

2021 staat voor de deur

Het jaar is bijna voorbij en een nieuw jaar begint. Wij hopen dat dan ook snel een einde komt aan alle beperkingen en ongemakken als gevolg van COVID-19. Dit jaar zal definitief afscheid genomen worden van de 700 collega’s die overgaan naar Covestro. Daar zitten ook leden van CNV Vakmensen bij. We moeten werken aan de opbouw van een stevige positie van de achterban. Deze moeten de steun zijn voor de bestuurder van CNV Vakmensen aan de overlegtafel met de nieuwe directie.

Een belangrijke rol

In de afgelopen jaren had CNV Vakmensen een belangrijke rol bij alle overleggen. Een goede cao, een goed meerjarig sociaal plan, een degelijke pensioenregeling en Bedrijfs-AOW: hier hebben wij hard aan meegewerkt. De goede argumenten zoeken en overtuigend overbrengen, de verbindende factor tussen directie en vakbonden, maar ook tussen de vakbonden onderling, altijd op zoek naar een aanvaardbaar en goed resultaat. Het lukte niet altijd, maar wel vaak. Natuurlijk mede dankzij de van leden, kaderleden en onze trouwe delegatieleden bij het overleg.

Wisseling van de wacht

Sinds 2007 mag ik als bestuurder namens CNV Vakmensen de belangen van onder andere de leden en werknemers bij DSM behartigen. De afgelopen jaren is er veel gebeurt en mede door de vele verkopen van onderdelen is ook de achterban binnen DSM geslonken.

Het is van groot belang dat mensen zich aansluiten bij een vakbond en dan bij voorkeur bij CNV Vakmensen. Ik heb geprobeerd een inkijk te geven in alles wat wij hebben gedaan en waar wij aan willen blijven werken. Daar hebben wij jullie heel hard bij nodig. Jullie kunnen je collega’s overtuigen om ook lid te worden. Wij weten allemaal dat Sinterklaas niet bestaat en ook DSM geen cadeautjes geeft! CNV Vakmensen wil zich sterk maken om jullie belang stevig te behartigen. Daar wil CNV Vakmensen ook in de toekomst graag mee door gaan. Alleen zal ik daar niet meer actief bij betrokken zijn. Volgende week ga ik met verlof en aansluitend met pensioen. Op korte termijn zal mijn opvolger zich aan jullie voorstellen en de draad weer oppakken.

Ik wil jullie bedanken voor jullie vertrouwen en open communicatie naar mij toe. Ik wil jullie vragen ook mijn opvolger te blijven steunen.

Vragen en/of opmerkingen

Heb je een vraag over de overgang naar Covestro of een andere gebeurtenis van het afgelopen jaar? Laat het weten in een reactie onder deze blog. Wij geven zo snel mogelijk antwoord.