Stel je vraag over werk en inkomen

Nieuwe pensioenregeling Fibrant

Het pensioencontract tussen DSM en PDN loopt af op 31 december. PDN is het pensioenfonds van DSM, en voert de pensioenregeling uit voor de werknemers bij Fibrant. Er moet dus een nieuw contract worden afgesloten. Wie sluiten dat contract af? En wat betekent dat voor jou?

Landelijk pensioenakkoord

De pensioenfondsen staan onder druk. Daar gaat het al jaren over. Na zo’n 10 jaar onderhandelen is er een landelijk pensioenakkoord. Hiermee zijn er mogelijkheden om pensioenregelingen betaalbaar in te richten. Wat die mogelijkheden precies zijn en welke nieuwe pensioenregelingen kunnen worden gemaakt, wordt pas na 2022 bekend.

Pensioencontract PDN

DSM, de sociale partners bij DSM en de vakbonden hebben het pensioencontract samen afgesloten met het pensioenfonds PDN. De vakbonden bij DSM sluiten namens de leden bij DSM het contract af. De leden hebben daar stemrecht over. Het afgelopen half jaar is onderhandeld met DSM over de inhoud van het nieuwe pensioencontract. Eind september was er resultaat waarop de leden bij DSM hebben ingestemd. In principe betekent dit dat PDN een nieuw pensioencontract gaat uitvoeren.

Gevolgen voor jou

Fibrant en andere recent verkochte DSM-bedrijven hebben bij de verkoop de optie gekregen om aangesloten te blijven bij de pensioenregeling van DSM. Dit betekende wel dat Fibrant de regeling tussen DSM en PDN onverkort zou meenemen. Dus zonder inspraak en stemrecht over de inhoud en de financiering. De pensioenregeling van DSM was inhoudelijk goed. Daarom is ervoor gekozen om aangesloten te blijven.

Nu er een nieuwe regeling is afgesproken, geldt dit ook. Fibrant neemt onverkort deel aan de regeling met PDN. Zonder inspraak en stemrecht, want dat blijft bij DSM, de vakbonden en hun leden.

Nieuwe pensioenregeling

Ondanks dat je niet hebt kunnen stemmen, heb jij wel te maken met de inhoud van de pensioenregeling. Omdat de DSM-leden besloten om geen hogere pensioenpremie te betalen, moest er gesleuteld worden aan de inhoud van de regeling. Met als resultaat: een contract met een voorlopige looptijd van 2 jaar. De premie blijft ongewijzigd, maar de pensioenopbouw wordt verlaagd van 1,738% tot 1,4%. Bekijk de toelichting.

Wat vind jij?

We zijn benieuwd naar wat jij hiervan vindt. Laat je mening achter in een reactie. Heb je een vraag? We antwoorden zo snel mogelijk.