Stel je vraag over werk en inkomen

Vragen over bedrijfs-AOW en het nabestaandenpensioen

Wat gebeurt er met jouw AOW als je overlijdt? Is het partnerpensioen dan meeverzekerd? Er zijn bij Fibrant veel vragen over het nabestaandenpensioen. In deze blog geven we antwoord op die vragen.

Wat is een partnerpensioen?

Bij PDN Pensioenfonds bouw je naast levenslang pensioen ook een tijdelijk partnerpensioen op. Het partnerpensioen is een pensioen dat bij overlijden wordt uitbetaald aan de nabestaande.

Wat gebeurt er met mijn AOW en partnerpensioen als ik overlijd?

Als je gebruik maakt van de bedrijfs-AOW en je overlijdt, dan worden je pensioen en het partnerpensioen aan de nabestaande partner uitbetaald. De bedrijfs-AOW is een regeling waarbij je 3 jaar voor de officiële AOW-datum stopt met werken.

Wat is het aanvullend partnerpensioen?

De Algemene Nabestaandenwet (Anw) geeft financiële hulp bij het overlijden van een partner of ouder. Hiervoor is iedereen in Nederland automatisch verzekerd. Er is ook een aanvullend partnerpensioen. Dit is een extra pensioen waar je recht op hebt als je direct met pensioen gaat wanneer je stopt met werken bij je werkgever.

Voorbeeld:

  1. Je neemt ontslag. Je ontvangt AOW en laat ook meteen je pensioen ingaan. In dit geval heb je ook nog recht op aanvullend partnerpensioen. Dit geldt tot de partner de AOW-leeftijd heeft bereikt.

  2. Je neemt ontslag met alleen de bedrijfs-AOW en laat niet meteen je pensioen ingaan. In dit geval is er dekking voor het levenslang- en tijdelijk partnerpensioen. Dit geldt niet voor het aanvullend partnerpensioen.

Keuze bedrijfs-AOW

Wat wordt uitbetaald?

1. Bedrijfs-AOW + pensioen

Opgebouwd partnerpensioen, tijdelijk partnerpensioen en aanvullend partnerpensioen

2. Bedrijfs-AOW, nog géén pensioen

Opgebouwd partnerpensioen en tijdelijk partnerpensioen

Vragen en/of opmerkingen

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat het weten in een reactie onder dit blog. We geven zo snel mogelijk antwoord.