Let op: om een vraag te stellen moet je ingelogd zijn.
Als je deze optie kiest, komt je vraag niet op de community. De experts van Je Achterban zien je vraag wel en geven antwoord.
Log in of maak een account om je vraag te plaatsen. Let op: zodra je bent ingelogd, wordt je vraag automatisch geplaatst!
Controleer of je al een account hebt.
Sluit je nu aan bij dé online community voor werknemers van Fibrant! Met een gratis account kun je:
Waar wacht je nog op?
Hieronder vind je voorstellen die CNV Vakmensen heeft verstuurd naar jullie werkgever in verband met de komende cao-onderhanelingen die morgen, 12 oktober zullen starten. De voorstellen zijn opgemaakt met jullie en veel van jullie collega's. Onder de brief kun je vragen stellen en opmerkingen achterlaten.
Maak hier gebruik van en wijs ook je collega's hierop. Wij blijven jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Wij stellen voor dat de cao wordt afgesproken voor de duur van 1 jaar en een looptijd heeft van 1 januari 2019 tot 1 januari 2020. Langere looptijd is onder de juiste afspraken bespreekbaar.
Wij stellen voor om de progressieve groei tussen de verschillen in diverse inkomensbestanddelen te temperen en waar mogelijk terug te dringen. In dat kader stellen wij voor:
Duurzame Inzetbaarheid wordt als begrip te pas en te onpas gebruikt als kapstok voor een veelheid van zaken die iets te maken kunnen hebben met inzetbaarheid van werknemers. Als puntje bij paaltje komt, wordt er echter verzuimd dit concreet en slagvaardig te specificeren en in te vullen met concrete duidelijke en harde afspraken over verantwoordelijkheid, inhoud, planning en de faciliteiten inclusief tijd en tot slot de uitvoering.
Er is meerdere malen met Fibrant gesproken over het belang van goede invulling van Duurzame Inzetbaarheid van de werknemer bij Fibrant. Hiermee kan de inzetbaarheid, fitheid, ontwikkeling al dan niet voor nieuwe, andere, carrière perspectieven volop benut worden. Dit begint dus niet pas als het einde van een dienstverband in zicht komt, maar vanaf de dag dat de werknemer in dienst treedt bij Fibrant en vervolgens gedurende zijn/haar gehele carrière bij Fibrant.
Als werkgever en de vakbonden dus het grote belang van goede invulling van Duurzame Inzetbaarheid onderschrijven zal het geen probleem hoeven te zijn om de volgende voorstellen concreet te maken en direct in te voeren. Mensen zijn zeer belangrijk voor de onderneming. Dáár moet in geïnvesteerd worden, dáár moet de prioriteit weer komen te liggen. Mensen moeten zich ontwikkelen, moeten zich kúnnen ontwikkelen, moeten zich willen ontwikkelen. Binnen hun eigen functie, naar een andere functie, naar hun toekomst! Dan worden ze sterker en beter en uiteindelijk wordt Fibrant daar ook sterker en beter van en dat is de toekomst.
Hierbij zal het duidelijk moeten zijn dat kosten vóór de baten gaan. Het is veelal onmogelijk om vooraf in geld te calculeren of en hoeveel waarde Duurzame Inzetbaarheid oplevert. Eén ding is echter wel zeker, niet of onvoldoende investeren in Duurzame Inzetbaarheid betekent zeker achteruitgang en uiteindelijk verlies zowel voor de werkgever als ook de werknemer.
Nu weer terug naar concrete zaken. Wat wil CNV Vakmensen:
Bij de medewerkers bestaat het gevoel dat de vereisten in de functie en de indeling in een van de salarisschalen niet meer in balans is. Enerzijds lijkt het onlogisch dat verschillende kennis vereisten in eenzelfde salarisschaal blijven ingedeeld. Anderzijds wordt dit gevoel van onbalans ook bevestigd, doordat er bonussen worden toegekend aan medewerkers die in een zelfde functieschaal zijn ingedeeld, maar waar werkinhoudelijk een verschil in kennis vereist wordt.
In dit kader stellen wij voor om de functies en de bijbehorende kennisvereisten tegen het licht te houden en zo nodig te herwaarderen en herindelen. Dit zou dan moeten worden uitgevoerd door externe deskundigen.
Wij stellen voor dat Fibrant:
Tevens stellen wij voor dat Fibrant:
Wij stellen voor de looptijd van het Werkbegeleidingsplan te verlengen met de looptijd van de cao.
Daarnaast stellen wij voor het werkbegeleidingsplan ook van toepassing te verklaren voor alle medewerkers die na 1 april 2014 in dienst zijn gekomen.
Wij wensen af te spreken dat werkgever de gedifferentieerde WGA premie volledig voor haar rekening blijft nemen en dat dit als structurele afspraak in de CAO wordt opgenomen (Géén protocol afspraak).
Wij stellen voor dat Fibrant een bijdrage levert aan de projecten van CNV Internationaal ter hoogte van € 10.000,=.
Wij stellen voor dat:
Wij behouden ons het recht voor, gedurende de onderhandelingen nieuwe voorstellen in te dienen.CNV Vakmensen Ron Smeets – bestuurder
Vul je e-mailadres in om te controleren of je al een account hebt.
Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen of een account aanmaken.