Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Onderhandelingen over nieuwe CAO GGZ van start

Op 23 mei begint CNV Zorg & Welzijn met de onderhandelingen over de nieuwe cao GGZ die moet gaan gelden vanaf 1 juli 2019. Hoe gaat zo'n onderhandelingsproces in zijn werk? En met welke inzet gaat CNV de onderhandelingen in? De inzet is als bijlage bij deze Blog te vinden, in deze nieuwsbrief lees je hoe deze tot stand is gekomen.

 

Leden bepalen de inzet

CNV zet als start van een cao traject een enquête uit onder de leden die onder de cao vallen, om te horen wat die graag op de agenda van het cao-overleg willen hebben. Daarnaast mogen ook niet-leden ons via de vragenlijst laten weten wat zij belangrijk vinden. Op die manier halen we veel informatie op. Een groep leden van CNV, werkzaam in de GGZ, vormt het sectorgroepsbestuur GGZ. Zij vertalen samen met de vakbondsbestuurder die de onderhandelingen doet, de inbreng van de leden in een CNV-inzet. Het is duidelijk dat naast Salaris, Duurzame Inzetbaarheid en Opleiding & Ontwikkeling belangrijke onderwerpen zijn voor de werknemers in de sector.

 

Gezamenlijke inzet CNV en andere bonden.

Bij de cao GGZ zijn naast CNV nog 3 bonden betrokken: FNV, NU'91 en FBZ. Het is gebruikelijk dat we met alle vier de bonden de inzetten voorafgaand aan de onderhandelingen bespreken. Ook kijken we dan of we allemaal apart een inzetbrief maken voor de onderhandelingen of dat het sterker is om gezamenlijk op te trekken. Van belang daarbij is of we de CNV punten voldoende in de gezamenlijke inzet terugzien en of we de punten van de andere vakbonden kunnen ondersteunen. Voor deze cao ronde is het gelukt om een gezamenlijke inzet te maken.

 

Volg ons tijdens de onderhandelingen

Op 23 mei is de eerste afspraak met de werkgeversvereniging GGZ Nederland. Ook zij hebben hun inzet bekend gemaakt. CNV en de andere bonden zitten allemaal met twee personen aan de onderhandelingstafel. Voor CNV zijn dat Joost Veldt (vakbondsbestuurder CNV) en Tjaard de Vries (lid van het sectorgroepsbestuur GGZ). Tijdens de onderhandelingen is via jeachterban.nl te volgen hoe de gesprekken verlopen. Daarnaast krijgen de leden via email regelmatig een nieuwsbrief.

inzetbrief 4 bonden cao GGZ 2019.pdf