Ik heb een vraag:

uren in halen

Sinds kort werk ik als schoonmaakster in de thuiszorg. Als ik ingeroosterd ben tijdens feestdagen moet ik deze uren op een andere dag inhalen. Ben net 2 weken ziek geweest ( ooginfarct ) en nu moet ik van 1 cliënt uren inhalen. Soms heb ik een feestdag en dan zou ik maar liefst 6 uur moeten inhalen. Hoe zit dat nu precies?

Reacties (2)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Roodgrapje,
  Dit heeft te maken met de manier van inroosteren van de uren. Bij de cao voor de thuiszorg (cao VVT) is het zo dat eerst wordt gekeken naar het aantal uren dat je per periode van een half jaar moet werken op basis van je contract. Daarvan wordt een aantal uren afgetrokken vanwege feestdagen. Vervolgens wordt je ingeroosterd. Als je op basis van je rooster moet werken op een feestdag en je wilt dan vrij hebben, moet je hiervoor verlof aanvragen. Als je 6 uur zou werken die dag, moet je inderdaad 6 uur verlof opnemen.

  Voor ziekte geldt iets anders: als je je volgens de regels ziek meldt, hoef je die uren niet in te halen. Je werkgever mag je dat ook niet verplichten en moet je ook gewoon doorbetalen. Dat wordt pas anders als je langdurig ziek bent, maar voor een ziekmelding van enkele dagen of weken geldt bovenstaande regel.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Roodgrapje,
  De regels van de CAO geven hier duidelijkheid over. Meestal wordt er gekeken naar een periode van een half-jaar ten aanzien van je uren die je moet maken of inhalen. Als je ziek bent geweest moet de werkgever hier rekening mee houden ten aanzien van het aantal uren dat je nog moet maken dat halfjaar.
Terug