Ik heb een vraag:

Cao niet willen vermelden in arbeidscontract

Ik werk in de GGZ en afgelopen maart is het CAOGGZ algemeen verbindend verklaard. Ik ben aangenomen bij een andere werkgever in dezelfde sector (cao is dus van toepassing). Mijn nieuwe werkgever wil niet in het arbeidscontract vermelden dat de cao ggz van toepassing is. Hij geeft aan dat zij in een overgangsperiode zitten en dit voor alle werknemers tegelijk pas in het tweede kwartaal te willen formaliseren. Mag dit? Of moet ik er op staan dat het vermeld word? Ook wijkt de arbeidsduur voltijd van 40 uur af van wat er in het cao staat (36 uur gemiddeld).

Reacties (2)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Ary,

  Laat ik beginnen met de uitgangspunten: als jouw werkgever onder de werkingssfeer van de cao GGZ valt, moet hij die ook toepassen op de werknemers. Werkgevers kunnen dispensatie aanvragen als zij bijvoorbeeld voor het overgrote deel van hun werk onder een andere cao vallen. cao partijen besluiten of een werkgever dispensatie krijgt.

  Ik weet niet waarom tot nu de cao nog niet wordt toegepast, en de verdere omstandigheden, dus ik beperk me tot de algemene lijn die geldt.

  Het is niet noodzakelijk dat je in je contract hebt staan dat de cao ggz van toepassing is, maar je staat dan wel sterker, ook in de toekomst.

  Is je werkgever verplicht om de cao toe te passen, dan mag hij niet zelf bepalen wanneer hij dat laat ingaan. Je hebt als werknemer recht op die arbeidsvoorwaarden.
  Nu kan het voor werkgevers soms wel wat werk met zich meebrengen en ze willen het waarschijnlijk ook zorgvuldig doen. Daar kun je begrip voor hebben, maar het neemt niet weg dat je werkgever je zou moeten compenseren als je echt nadeel hebt doordat de cao niet wordt nageleefd.

  Dan nog de arbeidsduur. Een contract voor 40 uur is mogelijk binnen de cao GGZ, maar de norm is 36 uur. De bedragen in de loonschaal zijn daar bijvoorbeeld ook op gebaseerd. Dat betekent dat mensen de mogelijkheid krijgen om naar 36 uur te gaan en er voor degenen die 40 uur blijven werken het eea moet worden omgerekend.

  Vriendelijke groet,

  Joost Veldt
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Bedankt voor de reactie. De werkgever geeft aan dat hij inderdaad zorgvuldig wilt zijn vandaar een transitieperiode heeft aangemerkt. Voor zover ik weet is er geen andere cao van toepassing geweest in het verleden. Het gaat om een kleinere poli dus volledige werkweek zal denk ik 38 uur zijn (of 36 maar geen 40 tenzij in overleg met mij maar gezien ik voor 32 uur p/w bij hen in dienst ga zal dit niet van toepassing zijn). Ik ga nogmaals hierover in gesprek met hen.
Terug