Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Cao-onderhandelingen uitgesteld tot half januari

Op 26 oktober hebben de sociale partners (werkgeversvereniging GroentenFruit Huis en de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Handel en RMU Werknemers) een eerste, verkennend overleg gehad over een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. Maar er is zoveel onzekerheid door de coronacrisis, dat verdere onderhandelingen zijn uitgesteld tot 19 januari 2021.

Waarom uitgesteld?

De werkgeversvereniging en de vakbonden hebben het tijdens het overleg veel gehad over de huidige situatie binnen de sector, waaronder de impact die corona had en nog steeds heeft. Maar ook de onzekerheid die de aankomende Brexit met zich meebrengt en de mogelijke financiële effecten van de transitie van het bedrijfspensioenfonds naar PGB. 

Deze drie thema’s hebben een grote invloed op de afspraken die voor een nieuwe cao gemaakt moeten worden. Daarom is er afgesproken dat de onderhandelingen worden uitgesteld tot 19 januari 2021.

We verwachten dat er dan meer duidelijkheid is over de Brexit, de transitie van het bedrijfspensioenfonds naar PGB en de impact van de tweede coronagolf.

Hoe moet het nu met de cao die afloopt?

De huidige cao loopt tot en met 31 december 2020. Er zou een nieuwe cao moeten komen vanaf 1 januari 2021, maar dat gaat niet lukken. Als deze er in 2021 komt, werkt hij met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Op 19 januari 2021 komen de sociale partners opnieuw bij elkaar en worden de cao-voorstellen van CNV Vakmensen weer besproken.

Vragen of opmerkingen?

Laat het weten in een reactie onder deze blog! We reageren zo snel mogelijk.