Stel je vraag over werk en inkomen

Beperkte schade coronacrisis, loonsverhoging en een webinar over je pensioen

Nu we wat zijn bijgekomen van de schrik van de coronacrisis, is het hoog tijd om te bespreken hoe het nu met de sector gaat. We vertellen je in deze blog over de financiële gevolgen voor de sector, de pensioenregeling (en bijbehorend webinar dat binnenkort plaatsvindt) en loonsverhoging.

Steunmaatregelen

Vooral begin dit jaar was het voor de sierteeltsector zwaar en waren de marktomstandigheden slecht en onzeker. Gelukkig hebben veel bedrijven in de sector gebruik kunnen maken van steunmaatregelen om de crisis te overbruggen. Gelukkig schijnt de schade in de sector niet zo groot te zijn en zijn de steunmaatregelen niet 100% gebruikt. Ook is er weinig van het sierteeltnoodfonds besteed: de sector denkt dat 200 miljoen van de 650 miljoen euro gebruikt wordt.

Minder omzet

De sector verwacht dit jaar minder omzet te draaien. Dat verschilt wel per bedrijf/segment. Totaal verwacht de sector dat het verlies tussen de 5% en 7% procent zal uitkomen. De gevolgen voor de winstmarge kunnen per bedrijf natuurlijk nog verschillen.

Goede verkoop

Als we kijken naar de totale sector - waaronder Royal FloraHolland en Plantion - zien we dat de kwekers hele goede prijzen hebben gehad voor hun bloemen of planten. Ook lijkt de schade voor de bloemenveilingen mee te vallen, mede door de stijgende vraag uit Nederland. Er zijn veel meer planten verkocht. Vooral de tuincentra en bouwmarkten hebben mede hierdoor een goede omzet behaald. Wij zijn natuurlijk blij en hopen dat verder herstel doorzet, ondanks Brexit.

Pensioenregeling PGB (Bloemen en Planten)

Er is op dit moment nog geen sprake van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de cao Groothandel Bloemen en Planten. Dat betekent wel dat bedrijven die lid zijn van de VGB, verplicht zijn de cao regels te volgen. De pensioenregeling bij PGB is wel voor álle bedrijven verplicht. Tenzij er sprake is van dispensatie (uitzondering), maar dat kunnen bedrijven alleen via het pensioenbestuur van PGB aanvragen.

Deze pensioenregeling is een collectieve beschikbare premieregeling. Alle deelnemers dragen pensioenpremie af en het is daarmee niet afhankelijk van dekkingsgraden van het pensioenfonds. De resultaten van de beurs bepalen jouw pensioenregeling en dat kan dus mee- of tegenvallen. Je bouwt bij PGB een pensioenkapitaal op en PGB belegt dit kapitaal.

Jouw eigen beleggingsprofiel voor je pensioen

Op dit moment kun jouw eigen beleggingsprofiel kiezen. Hierover heb je een brief van PGB gehad. Het is belangrijk dat je snel een profiel kiest dat bij jóu past. Je kunt via mijnpgbpensioen.nl uit 3 beleggingsprofielen kiezen: defensief, neutraal en offensief. De keuze die je maakt, bepaalt het risico dat je neemt. Het bepaalt ook jouw kans op een hoger pensioen. Het is best ingewikkeld, maar je kunt meer uitleg ontvangen via de webinar van het pensioenfonds op 29 september 2020.

Webinar pensioenfonds

Een webinar is een online bijeenkomst. Je volgt vanuit huis live een presentatie en krijgt antwoord op vragen als: Wat is beleggingskeuzevrijheid? Wat kan een keuze betekenen voor mijn pensioen? Hoe maak ik een passende keuze? En hoe werkt de speciale beleggingskeuze-adviestool?

De webinar duurt maximaal 45 minuten en tijdens de webinar kun je ook vragen stellen. Deze worden zoveel mogelijk tijdens de uitzending beantwoord. Je bent van harte welkom om mee te doen!
Wanneer: dinsdag 29 september a.s.
Hoe laat: van 19.30 tot uiterlijk 20.15 uur.

> Meld je aan

Loonsverhoging

Er komt een loonsverhoging per 1 januari 2021. De feitelijke salarissen worden dan verhoogd met 2,25% en gemaximeerd op 2,25% van het eindsalaris van salarisgroep 6 (deeltijd naar rato).

Vragen of wil je iets delen?

Laat het weten in een reactie onder dit bericht!