Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Functieonderzoek Groente en Fruit afgerond

Bij de cao-besprekingen in 2017 spraken de vakbonden en werkgevers af dat de bestaande ordening van functies en waardering bij de Groothandels in Groente en Fruit onderzocht zou worden. Het was niet meer up-to-date, maar het is wel belangrijk! Jouw inkomen hangt er bijvoorbeeld vanaf. Vanuit de bijlage kun je het verslag van het onderzoek downloaden.

Orba-systeem

De functies en waardering in deze sector worden berekend met een zogenoemd Orba-systeem. De eigenaar van dit systeem (AWVN) zegt daarover:

In elke organisatie kunnen de werkzaamheden van aard en inhoud verschillen. Om beloningsverschillen tussen de verschillende functies goed te onderbouwen, hebben we een rangorde van functies naar niveau of zwaarte nodig. Functieonderzoek en functiewaardering hebben hierbij met elkaar te maken.

• Functieonderzoek gaat on het onderzoeken, analyseren en beschrijven van processen. Ook kun je hiermee werkzaamheden indelen in functies, taken en rollen.
• Functiewaardering gaat on het wegen van functies en het indelen van functies in een rangordening. Deze rangordening zorgt voor de indeling van salarisgroepen.

Afrondende fase

Het onderzoek heeft door verschillende oorzaken best lang geduurd, maar het is ook met veel aandacht uitgevoerd. In de bijlage kun je dan ook een uitgebreid verslag van het onderzoek vinden.

Garantieregeling

In de cao staat dat je niet op je salaris inlevert. Dus ook al komt er nu uit het onderzoek dat jouw functie lager gewaardeerd wordt, dan kost jou dat geen geld. Dat staat ook in de bijlage.

Hoe gaat het er op jouw werkplek aan toe tijdens de coronacrisis?

CNV Vakmensen probeert goed in de gaten te houden hoe de maatregelen van het RIVM worden uitgevoerd op de werkvloer. Hoe gaat jouw werkgever er mee om? Is het mogelijk om anderhalve meter onderlinge afstand te houden? We proberen daarover in alle sectoren een duidelijk beeld te krijgen. Laat ons weten hoe het er op je werk aan toegaat! Reageer onder dit blog.