Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Onderhandelingsresultaat: verlenging van de vorige cao

Er is een onderhandelingsresultaat voor de cao Groothandel in Groenten en Fruit bereikt! De uitkomst is een bijna ongewijzigde verlenging van de cao die op 31 mei 2020 afliep. Als de meerderheid van de CNV-leden in deze sector vóór een verlenging van die cao stemt, wordt de cao tot 1 januari 2021 verlengd.

De invloed van de coronacrisis

De coronacrisis heeft enorme invloed gehad op onze sector. Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld maandenlang 80% minder omzet draaiden, terwijl de kosten niet lager werden. Vaak konden bedrijven nog maar net overeind blijven door subsidies van de overheid of afspraken met de bank. Gelukkig zijn er ook bedrijven die financieel nauwelijks iets van de crisis merkten. Het gaat natuurlijk wel om een cao voor de hele sector, dus we moeten ook rekening houden met werkgevers die het financieel zwaarder hebben. Daarom willen we nu niet met eisen komen die te zwaar zijn voor werkgevers, waardoor er uiteindelijk minder werk is.

Waarom verlenging?

Door de cao te verlengen, krijgen de bedrijven meer tijd om aan zich financieel te herstellen. Dit betekent ook dat de cao-onderhandelingen voor een echte, nieuwe cao na de zomer beginnen. De vakbonden hebben dan hun arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2021 ingevuld, wat helpt om voorstellen voor de nieuwe cao te vormen.

Wat wordt er wel gewijzigd aan de cao?

De huidige cao-tekst wordt dus verlengd, maar er zijn twee wettelijke wijzigingen: over het minimumloon en aanvullend geboorteverlof. Ook is een nieuwe afspraak dat de looptijd van een cao voortaan altijd van rechtswege eindigt en daarmee niet meer stilzwijgend doorloopt. Sociale partners moeten het cao-overleg dan op tijd aanvragen. De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat kun je vinden in de bijlage van deze blog.

Leden bepalen

Ben je lid van CNV Vakmensen, dan heb je invloed op de beslissingen voor de cao. Maak gebruik van je stemrecht vóór 10 juli aanstaande!  Pas als de meerderheid van de leden akkoord zijn met dit onderhandelingsresultaat, is de verlenging van de cao een feit.

Online meepraten en vragen stellen

Je mag vragen natuurlijk altijd stellen onder deze blog. We proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen uit jouw werksituatie.