Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Deel jouw ideeën voor de cao-onderhandelingen voor de Banden- Wielenbranche

De cao-onderhandelingen voor de Banden- en Wielenbranche gaan van start! De cao loopt op 31 augustus 2020 af en we willen er op tijd bij zijn om ook van jou te horen welke voorstellen we kunnen indienen.

Onze ideeën en jullie ideeën

Natuurlijk denken we aan een nette loonsverhoging en willen we volop doorgaan met inhoud geven aan afspraken die jullie duurzame inzetbaarheid vergroten (denk maar aan de scholingsvouchers). Maar we willen graag van jullie weten wat jullie nog meer in de nieuwe cao willen zien.

Het werk wordt steeds zwaarder

Zo is ons verteld dat het werk zwaarder wordt omdat banden en wielen van auto’s groter en zwaarder worden. Maar ook dat de werktijden soms onvoorspelbaarder zijn, bijvoorbeeld omdat de bandenwisselweken niet altijd aansluiten bij winterse omstandigheden. Hierdoor blijft het werk uit of neemt juist in één keer toe. We krijgen ook signalen over een toename in werkdruk, vaak van mensen in een leidinggevende functie of van keurmeesters. De klant steeds maar van dienst zijn past niet altijd binnen het gangbare rooster of openingstijden. Zo wordt er vaak toch een extra uurtje gewerkt zonder dat het voor de werkgever zichtbaar is. Laat staan dat je daarvoor dan uitbetaald wordt.

Wat is er nodig om de cao beter te maken?

Deze cao is voor werknemers in een branche met verschillende type ondernemingen. Is er in deze cao wel genoeg geregeld voor werknemers die in deze branche carrière willen maken, op een gezonde manier aan de slag willen blijven en zich willen ontwikkelen? Wordt er naar de Arbo-maatregelen geluisted of moeten we daar ook aandacht aan geven? En als er in ploegendienst wordt gewerkt, komen de regels zoals we die nu kennen overeen met de roosters? Heb je bijvoorbeeld invloed op je werktijden?

Deze vragen hebben allemaal te maken met jouw arbeidsvoorwaarden. De antwoorden hierop helpen ons enorm bij het cao-overleg. We willen graag goed voorbereid zijn en hopen daarom op veel van jullie reacties.

Help je mee?

We zijn benieuwd of je situatie herkenbaar is met wat we hierboven hebben beschreven. Daarnaast horen we graag wat jij zou willen veranderen aan de huidige cao. Laat je horen door een reactie onder deze blog te plaatsen!