Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Coronacrisis en jouw werk

De coronacrisis houdt ons allemaal in de greep. Wat betekent dit voor jouw werk? In dit blog bundelen we een aantal antwoorden.

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Heeft jouw bedrijf te maken met tijdelijk minder werk? Dan kan de directie aanspraak maken op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dit noodfonds is in de plaats gekomen van de oude werktijdverkortingsregeling. De NOW-regeling is simpeler en vooral sneller uitvoerbaar. De overheid neemt de loonkosten voor 90% over. En jouw werkgever betaalt zelf die laatste 10% van het loon. Jij merkt er niets van in jouw portemonnee.

Je houdt je baan

Het belangrijkste is dat jij je baan behoudt. Dankzij de NOW mag je namelijk niet worden ontslagen. De NOW geldt voor zowel werknemers in vaste dienst als voor flexkrachten en uitzendkrachten. 

Nog veel onzekerheid en onduidelijkheid

Het noodpakket wordt nu verder uitgewerkt. Voor werkgevers, vakbonden en werknemers is nog niet alles duidelijk. Het belangrijkste is dat jij in ieder geval je baan en inkomen behoudt. Wij werken hard om samen met de regering en met jouw werkgeversorganisatie duidelijkheid te scheppen en afspraken te maken. Afspraken die voorkomen dat bedrijven of werknemers omvallen in deze uitdagende tijd.

NOW is beter voor de WW

Als je binnen de NOW naar huis worden gestuurd, omdat er geen werk is, dan verspeel je geen WW-rechten. Dat was eerder wel zo met de oude WTV-regeling. Nu betaalt de werkgever gewoon door, alsof je niet werkloos bent. 

Let op jezelf en elkaar

Het is een spannende tijd, zowel op je werk als thuis. Samen komen we deze tijd beter door dan alleen! Let daarom goed op elkaar.