Stel je vraag over werk en inkomen
Reacties (5)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Wat gaat de overheid doen voor een-oudergezinnen?
  die worden nog harder getroffen, het feit is geen opvang, geen werk. wat inhoud dat men hun vrije dagen opverbruikt door een overheids maatregel terwijl de vrije dagen al hard genoeg nodig zijn.

  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Om op deze vraag / opmerking antwoord te geven moet de vraag iets specifieker zijn. Kennelijk heeft u geen cruciaal beroep maar kunt u niet naar het werk omdat er geen opvang is en dat 'kost' vrije dagen. Is dat juist? Er is al veel regelgeving over opvangmogelijkheden voor mensen die in een cruciaal beroep werkzaam zijn (of partners van die mensen) maar een antwoord op deze vraag is zo niet te geven.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op a.kasper:

   Dat is precies wat ik bedoel, ik heb een contract van 32 uur, dit omdat ik fulltime vader ben van 3 jongens die bij mij wonen, werk dus niet in een vitaal beroep, nu ben ik daardoor noodgedwongen 2 dagen thuis. Dit om les te geven aan mijn jongens (8,7,5 jaar). scholen zitten namelijk dicht en gaat via laptops, werkt prima.
   Mijn werkgever zegt vrije dagen op te nemen. wat ik dus maar doe, omdat ik geen opvang kan krijgen en er verder geen mogelijkheden zijn. kan namelijk niet later beginnen of eerder naar huis. ook thuiswerk is niet aan de orde en behoort niet tot de mogelijkheden.

   vriendelijke groet,

   sbghageman
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op sbghageman:

   Voor dit probleem zou je ook te raden kunnen gaan bij de OR. Het lijkt me dat voor deze situatie een regeling wordt getroffen die beide partijen een beetje treft maar het niet eenzijdig neerlegt. De OR kan voor dit soort situatie's een afspraak (proberen te maken). Ondertussen zijn de scholen weer open, althans voor een deel, maar dergelijke afspraken kunnen uitstekend met terugwerkende kracht gemaakt worden. Het zal waarschijnlijk maar om een kleine groep werknemers gaan die deze specifiek situatie ervaren.
   Een direct leidinggevende heeft vaak niet de bevoegdheden om hierover afspraken te maken. Een OR op directieniveau wel. Dus ga daarover in gesprek met de OR. Als je nog vragen hebt hoor ik dat graag.
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Het is een lastig probleem, waar ook veel meer mensen mee te maken hebben. Er is geen enkele cao waarin (pasklare) oplossingen voor deze situatie zijn opgenomen en dan moet je het in hoofdzaak hebben van goede afspraken die werkgever en werknemer hierover maken. Maar toch, dat zal niet altijd lukken. Er zijn scholen waar je met problemen als deze kunt aankloppen. Zij verzorgen les en opvang voor de kinderen met ouders in zorgberoepen en dergelijke en ook voor gezinnen waar het thuis moeilijk gaat of waar het thuis helemaal spaak dreigt te lopen. Ook dat zal niet overal zo geregeld zijn maar als je helemaal in de problemen komt door deze situatie dan kan de school misschien uitkomst bieden. Onderstaand een artikel wat zojuist in de pers is verschenen. Of en wat het kabinet met deze oproep doet is de vraag maar het probleem is alvast benoemd:

  CNV-onderzoek: werkend Nederland klem door Corona-maatregelen

  De Corona-maatregelen zetten honderdduizenden Nederlandse werknemers klem. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV. Het CNV pleit daarom voor een tijdelijk calamiteitenfonds om deze groep door de Corona-crisis te helpen.
  ‘We worden platgebeld door werkenden die, ondanks verkoudheidsklachten of koorts, toch moeten komen werken. Volledig in strijd met de richtlijnen van het RIVM. Anderen zitten knel tussen de zorg voor kinderen of mantelzorg. Ze kunnen dat niet combineren met hun werk,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘Het water staat steeds meer werkenden tot aan de lippen.’

  Half miljoen
  Meer dan een half miljoen (6%) werkenden geeft bovendien aan dat hun werkgever niet serieus omgaat met ziekmeldingen, blijkt uit onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2.000 werkenden. Ongeveer een zelfde aantal geeft aan dat de werkgever wil dat er vakantiedagen opgenomen worden. Ook zijn zij bang om hun baan te verliezen.

  Paniek
  Fortuin: ‘De paniek op de arbeidsmarkt neemt toe. De eerste weken was er nog begrip van werkgevers voor de situatie van werknemers, maar het geduld voor de persoonlijke situatie van werknemers raakt langzaam op. Op lange termijn is dit geen houdbare situatie. Een oplossing op korte termijn is noodzakelijk om te voorkomen dat zowel werknemers als werkgevers massaal omvallen.’

  Calamiteitenfonds
  Het CNV pleit daarom voor een tijdelijk calamiteitenfonds om werkenden die nu in de knel zitten door de coronacrisis heen te helpen. Dit fonds is bestemd voor de volgende groepen:
  • (alleenstaande) Ouders met kinderen die thuis voor de kinderen moeten zijn vanwege de sluiting van scholen en kinderopvangcentra.
  • Mantelzorgers die vanwege zorgtaken niet volledig kunnen werken.
  • Werknemers die vanwege gezondheidsklachten ( hart, long, suikerziekte, chronische ziekte, etc.) tot de risicogroepen behoren maar zelf niet ziek zijn.
  • Werknemers die te maken hebben met kwetsbare personen in hun gezin of thuissituatie en daardoor hun werkinzet moeten aanpassen.

  Financiering
  De overheid moet dit fonds oprichten en financieren vanuit de tientallen miljarden die de overheid nu al uittrekt voor de coronacrisis. Werkgevers kunnen zo het loon doorbetalen aan werknemers die niet kunnen werken vanwege hun zorgtaken of omdat zij zich aan de RIVM-richtlijnen moeten houden. De kosten kunnen werkgevers declareren bij het UWV.
Terug