Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

We gaan beginnen met de cao-onderhandelingen Groothandels in Groente en Fruit 2021!

Over een paar maanden verloopt de cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. Daarom gaan we binnenkort van start met de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De coronacrisis raakt deze sector opnieuw, maar toch willen we met werkgevers in gesprek over de arbeidsvoorwaarden in 2021. Lees hier hoe het cao-traject werkt.

Voorstellenbrief

Voordat de onderhandelingen beginnen, laten we de werkgevers weten welke afspraken de werknemers graag in de nieuwe cao willen. Dat heten voorstellen. CNV Vakmensen verzamelt deze ideeën en maakt er dan een voorstellenbrief van om naar de werkgevers te sturen. De werkgevers delen tijdens de eerste onderhandelingsronde ook hun voorstellen als reactie op de voorstellenbrief van CNV Vakmensen.

In de voorstellen staan bijvoorbeeld wensen over loonsverhoging, werkzekerheid en ontwikkeling van de werknemers. Omdat we in de afronding van het functiewaarderingstraject zitten, nemen we dat ook mee tijdens de komende cao-onderhandelingen.

Stemmen op een akkoord

Wanneer de werkgevers en CNV Vakmensen een akkoord hebben bereikt met de cao-onderhandelingen, betekent het dat er afspraken op tafel liggen voor de nieuwe cao. Die afspraken staan in een akkoord. Maar dat akkoord moet nog wel goed worden gekeurd door de leden van CNV Vakmensen. Als niet-lid mag je ook stemmen via Je Achterban, maar uiteindelijk tellen de stemmen van de leden zwaarder mee. Wil je dus dat jouw stem echt meetelt? Dan kun je lid worden van CNV.

Welke wensen heb jij voor de nieuwe cao?

Wat zou jij graag veranderd willen zien in jouw arbeidsvoorwaarden? Wat ontbreekt nog, of wat mag er weg? En zou je het prima vinden als de cao die nu loopt, wordt verlengd zonder veranderingen? De coronacrisis zorgt ervoor dat er niet veel ruimte is voor extra arbeidsvoorwaarden, dus een verlenging zorgt ervoor dat je snel een cao hebt die in ieder geval geldig is, zonder dat je moet wachten op cao-onderhandelingen. Het nadeel is wel dat er dan ook niets in jouw voordeel verandert.

> Deel je ideeën door naar de ideeënpagina te gaan!