Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen
    • 4 okt 2018

    Iedereen in de horeca verdient een #Kroontje!

    Miljoenen mensen genoten de afgelopen lange, hete zomer van de gastvrijheid in de horeca. Iedereen die zo hard gewerkt heeft, is wat ons betreft een horecakoning, -koningin of -team. Aan wie geef jij een kroontje? Laat zien dat je je medewerkers en collega's waardeert door ze te bekronen. Maak een foto van ze en het filter bekroont ze automatisch. Hoe werkt het? Ga naar de actiepagina van KHN . Klik op de...
    • 4 sep 2018

    Krijg jij je reiskosten vergoed?

    Om naar je werk te gaan, moet je soms kosten maken. Niet iedereen woont op loopafstand van zijn of haar werk. Betaal jij die kosten zelf? Regels reiskostenvergoeding In de cao Horeca en in de wet staat niets over reiskostenvergoeding. Jouw werkgever is dus niet verplicht om jouw reiskosten te vergoeden. Dit betekent niet dat reiskosten in de Horeca nooit vergoed worden. Je moet dit alleen zelf met je werkgever afspreken...
    • 27 aug 2018

    Op hoeveel vakantiedagen heb jij recht?

    Het laatste kwartaal van het jaar is ingegaan. Op hoeveel dagen heb jij nog recht in 2018? In de cao Horeca staat uitgebreid beschreven hoe het werkt met vakantiedagen. Klik hier om de cao Horeca te downloaden. In deze blog lees je een korte samenvatting van een aantal belangrijke regels: Wettelijke vakantie uren In de cao staat hierover het volgende: Je hebt recht op vakantie ter hoogte van viermaal je overeengekomen...
    • 13 aug 2018

    Hoeveel verdient iemand in de horeca?

    Er is een nieuwe cao, waarin een kleine loonsverhoging afgesproken is, waar jouw baas zich aan moet houden. Dit betekent dat er nu regels zijn over de hoogte van jouw salaris. Eerder was er ook een AVR (arbeidsvoorwaardenregelement) waar jou baas zich niet verplicht aan hoefde te houden. Maar nu dus wel. Bereken jouw minimale maand- en uurloon Jij wil vast een indicatie hebben van wat jij zou moeten verdienen volgens...
    • 7 aug 2018

    Wat zijn de regels omtrent fooi in de Horeca?

    Bij het ene bedrijf krijgen enkel de fulltimers hun fooi uitbetaald. Bij het andere bedrijf is de fooi enkel voor de bediening. En forummer Tobias gaf bij ons aan nog nooit iets van de fooi te hebben gezien en hij had ook geen enkel idee waar de fooi bleef. Zoals je hierboven al leest over fooi zijn geen duidelijke regels. In de cao is het kopje fooi nog niet opgenomen. Echter heeft ooit de rechtbank vastgesteld dat fooi...
    • 28 jun 2018

    Cao Horeca nu echt voor iedereen!

    Het heeft even wat tijd gekost, maar de cao horeca is er nu echt voor iedereen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat alle werkgevers in de sector nu ook iedereen het juiste loon moeten gaan betalen. Daarnaast krijgen alle vakkrachten in de horeca er 1% bij. Wat hadden we ook weer afgesproken? De vakkrachten in de sector moeten worden betaald volgens de loontabel in de cao. De loontabel die in de periode waarin...
    • 5 apr 2018

    7 veelgestelde vragen over een 0-urencontract in de horeca!

    In de horeca hebben veel medewerkers een 0-urencontract. Hier zijn veel vragen over! De meest gestelde vragen zetten we, met antwoorden uiteraard, voor je op een rij! Maar eerst: Wat is een nul uren contract? Een 0-uren contract betekent dat er geen vast aantal uren is afgesproken dat je per week werkt. Je kunt dus flexibel opgeroepen worden. De ene week 32 uur en de andere maar 2, afhankelijk van hoe vaak je baas...
    • 5 feb 2018

    Wanneer heb jij recht op pauze?

    De horeca heeft sinds 1 januari 2018 eindelijk weer een cao. Dit betekent dat in iedere horeca gelegenheid weer dezelfde regels gelden. Een voorbeeld hiervan is pauze. In de cao staat dat werknemers van 16 of 17 jaar na 4,5 uur recht hebben op een half uur pauze. Voor werknemers van 18 jaar of ouder is 5,5 uur de grens. Nu heb ik zelf in de horeca gewerkt. Ik werkte meestal van 12 tot 18.30, maar pauze heb ik nooit...
    • 29 jan 2018

    Word jij iedere maand netjes uitbetaald?

    Hoe ervaar jij het werken in de horeca? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je werkgever misbruik van je maakt? Lees het verhaal van jouw collega Sarfaraz (17) en deel jouw ervaring. Sarfaraz (17) start 1 oktober in de bediening bij een restaurant in Amsterdam. Hij krijgt een nul-urencontract voor een jaar en is blij. Vijf euro all-in per uur, dat is meer dan bij McDonalds waar hij anderhalf jaar heeft gewerkt. Er...
    • 22 jan 2018

    Houdt jouw werkgever zich aan de regels?

    Hoe ervaar jij het werken in de horeca? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je werkgever misbruik van je maakt? Lees het verhaal van jouw collega Claudia (18) en deel jouw ervaring. Claudia (18): ‘Er moet wel íets tegenover staan’ Het overkomt Claudia (18) niet nog een keer. Te lang voor te weinig geld veel te hard werken. Zij heeft haar lesje wel geleerd. ‘Er is misbruik van mij en mijn...
    • 15 jan 2018

    Heb jij financiële zekerheid?

    Hoe ervaar jij het werken in de horeca? Biedt het werk jou de financiële zekerheid die je nodig hebt? Lees het verhaal van jouw collega Veronique (26) en deel jouw ervaring. "Ik heb nul vastigheid" ‘Er wordt heel veel van me gevraagd in mijn werk en ik doe het met enorm veel plezier. Maar ik krijg niet terug wat ik nodig heb om te leven.’ Veronique kiest al ruim drie jaar met heel haar hart...
    • 21 nov 2017

    Nieuwe cao Horeca is een feit

    Als je de berichten onder mijn vorige blog leest, zou je anders verwachten, maar de leden van CNV Vakmensen hebben met 80% van de stemmen voor het akkoord gestemd en daarmee is de nieuwe cao per 1-1-2018 een feit. Persoonlijk was ik minder verrast, omdat wij altijd en zeker bij aanvang van de onderhandelingen, eerlijk zijn geweest over wat haalbaar is. Ook zijn wij met tientallen collega’s het land ingetrokken...
    • 13 nov 2017

    Horeca cao: dit moet jij weten

    Beste horecawerknemer, Ik stuur jullie een brief, omdat ik je niet persoonlijk ken, maar wel beslissingen over jouw werk in de horeca heb moeten nemen die jou persoonlijk zullen raken. En ik hoop dat die beslissing je op positieve manier raakt. Waarom deze brief? Eigenlijk heel simpel, omdat ik toch graag met je wil praten. Ik wil je uitleggen hoe dingen tot stand gekomen zijn en wat mijn dillema’s en afwegingen...
    • 12 okt 2017

    5 veel gestelde vragen over de cao Horeca

    Op dit moment wordt er onderhandeld over een cao Horeca. Er is al een aantal jaar geen cao meer, maar de vakbonden zetten zich flink in voor jou om deze weer te kunnen bouwen. Hoe dit precies gaat, zie je in de tijdlijn. Klik hier voor het laatste nieuws. Er wordt veel informatie gegeven over de cao, maar dat roept ook weer vragen op. Deze vragen kun je allemaal stellen, hier op Je Achterban. Vervolgens krijg je binnen...
    • 5 okt 2017

    3 redenen om voor die nieuwe cao Horeca te gaan!

    In deze blog heb je al kunnen lezen wat een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is. Ik zal je geheugen nog even vlug opfrissen: in een cao worden alle afspraken met betrekking tot arbeidsvoorwaarden vastgelegd. Denk hierbij aan je salaris, vakantiedagen, wat als je ziek wordt? In de horeca is al een tijdje geen cao meer, maar zoals je misschien al weet, zijn we vorige week begonnen met onderhandelen. Dit doen we voor...
    • 6 sep 2017

    Weet jij wat een cao is?

    Als je in de horeca werkt, kan het maar zo zijn dat de afkorting cao de afgelopen tijd vaak langs is gekomen. Misschien ben je iets tegen gekomen op Facebook of hoor je je collega's over jullie cao. De horeca heeft namelijk al een tijdje geen cao meer en dat is een actueel gespreksonderwerp. Veel mensen zouden namelijk erg graag willen dat er weer een nieuwe cao komt. Maar wat is dat eigenlijk, die cao? Hierbij...
    • 13 apr 2017

    Vrijwilligerswerk; iets voor jou?

    Hoe denk jij over vrijwilligerswerk? Vind je dat tijdverspilling? Of vind je het juist belangrijk om je extra steentje bij te dragen aan de maatschappij? Als vrijwilligersconsulent spreek ik natuurlijk veel vrijwilligers. Uit die ervaring kan ik zeggen dat vrijwilligerswerk veel voldoening kan geven. Je doet immers werk dat bij jou past. Vrijwilligerswerk op maat Bij vrijwilligerswerk denken mensen vaak aan lange...
    • 7 apr 2017

    Clients do not come first

    Nederlands alstublieft: De klant komt niet op de eerste plaats! Sinds een paar maanden ben ik cao onderhandelaar bij een vrij groot bedrijf in het midden van het land. Het bedrijf maakt een belangrijk product voor de horeca. Welk bedrijf doet er nu even niet toe. Het bedrijf staat o.a. bekend om een leuk jurkje, ook wel de Dutch Dress actie genoemd. Meer zeg ik niet. De vierde cao vergadering bij dit bedrijf vindt...
    • 2 mrt 2017

    Top voorwaarden voor horecatoppers?

    Zaterdagmiddag gaat de telefoon. Een goede kennis belt: Of we zin hebben om uit eten te gaan zondagavond. “Yes, dan hoef ik morgen niet te koken!” fluistert mijn vrouw mij toe. “Oké Richard, doen we!” antwoord ik. “Restaurant CHIQUE, in het centrum. Ik reserveer via internet en vraag om een ronde tafel.” zegt Richard. Een dag later treffen wij elkaar en gaan gezamenlijk het...
    • 20 okt 2016

    In de horeca ben je slechter af dan in de schoonmaak

    Ik heb een tijdje getwijfeld of ik dit onderwerp wel zal aansnijden. Het zou namelijk ten onrechte de indruk kunnen wekken, dat ik vind dat een schoonmaker minder is dan een horeca medewerker. Ik kan er alleen niet omheen. Werknemers in de horeca zijn...
    • 9 okt 2016

    Agressie in de horeca: hoe normaal is dat?!

    Laatst was ik uitgenodigd in het mooiste pretpark van Nederland om samen met werkgevers, werknemers en de bonden te praten over de toekomst van de Horeca. Voor nu kan ik jullie alleen maar zeggen, dat we een klein stapje hebben gemaakt in de goede richting...
    • 23 sep 2016

    Is ‘blurring’ ook voor medewerkers een feestje?

    De kapper die prosecco schenkt. De boekverkoper die vers gebrande koffie met heerlijke taartjes serveert. De supermarkt waarin door een chef-kok verse sushi wordt klaargemaakt en je het direct kunt opeten. Op steeds meer plekken zie je dat horeca en ...
    • 5 sep 2016

    Één op tien wordt gepest op de werkvloer; helaas ook in de horeca

    Vera werkt al meerdere jaren in een restaurant als serveerster. Onlangs is Hein er begonnen en samen bedienen zij 16 tafels. Vera is pas bevallen van een zoon. Ze is een stevige meid. Ze doet moeite om af te vallen maar het lukt gewoon niet. Na de bevalling...
    • 29 aug 2016

    Overwerk = overwerk. Dus betalen?

    Als je in de horeca werkt dan weet je, een zekere mate van flexibiliteit hoort erbij. Je vindt het dan ook niet erg om zo nu en dan over te werken als het echt nodig is. Een stampvol restaurant laat je natuurlijk niet zomaar achter. Als er klanten in...
    • 26 jul 2016

    Werken in de horeca is goed voor je carrière

    Wist jij dat Madonna vroeger serveerster was? En Lady Gaga ook? Zelfs Barack Obama heeft een tijd gewerkt als ijsverkoper. Je zou dus kunnen stellen; werken in de horeca is goed voor je carrière. Waarom? De gast staat centraal Geen blijer moment...