Stel je vraag over werk en inkomen

Blogs over Horeca

    • 20 mei 2020

    De horeca gaat weer open. Zo ga jij veilig aan het werk.

    Op 1 juni mag de horeca weer open. Maar hoe doe jij je werk veilig in deze coronacrisis? Wat zijn je rechten en plichten? En wat mag je van je baas verwachten?
    • 16 mrt 2020

    De horeca ligt plat: hoe nu verder?

    Sinds zondagavond 18:00 uur zijn alle eet- en drinkgelegenheden gesloten vanwege het coronavirus. We begrijpen dit besluit, want onze gezondheid staat op het spel. Voor de horecasector is dit alleen wel zorgwekkend: wat zijn de gevolgen voor het inkomen en de werkgelegenheid?
    • 5 dec 2019

    Stem nu over nieuwe cao Horeca

    Wordt dit jouw nieuwe cao Horeca? Breng voor 16 december 9:00 jouw stem uit!
    • 4 dec 2019

    Wordt dit jouw nieuwe cao Horeca?

    Vakbonden en Koninklijke Horeca Nederland zijn tot een onderhandelingsresultaat gekomen. Lees wat erin staat en laat weten wat je ervan vindt.
    • 22 okt 2019

    Onderhandelingen van start voor nieuwe cao Horeca

    De huidige cao Horeca loopt af op 31 december. Komende tijd gaan we onderhandelen over een nieuwe cao. Lees meer over dit traject.
    • 4 okt 2018

    Iedereen in de horeca verdient een #Kroontje!

    Miljoenen mensen genoten de afgelopen lange, hete zomer van de gastvrijheid in de horeca. Iedereen die zo hard gewerkt heeft, is wat ons betreft een horecakoning, -koningin of -team. Aan wie geef jij een kroontje? Laat zien dat je je medewerkers en collega's waardeert door ze te bekronen. Maak een foto van ze en het filter bekroont ze automatisch. Hoe werkt het? Ga naar de actiepagina van KHN . Klik op de...
    • 4 sep 2018

    Krijg jij je reiskosten vergoed?

    Reis jij met het openbaar vervoer of met de auto naar werk? Welk bedrag betaal je zelf? En hoeveel betaalt jouw werkgever aan reiskostenvergoeding?
    • 27 aug 2018

    Op hoeveel vakantiedagen heb jij recht?

    Hoeveel vakantiedagen heb jij volgens de cao Horeca? Hoe zit het met wettelijke- en bovenwettelijke uren? En bouw je vakantiedagen over overuren op?
    • 13 aug 2018

    Hoeveel verdient iemand in de horeca?

    De Horeca heeft sinds 2018 weer een cao. Hierin staat precies wat jij zou moeten verdienen. Klopt jouw uurloon? Check het met de tool!
    • 7 aug 2018

    Wat zijn de regels omtrent fooi in de Horeca?

    Het lijkt of iedere horeca gelegenheid eigen regels heeft over het verdelen van de fooienpot. Is daar geen officiele wetgeving over? Of een cao afspraak?
    • 28 jun 2018

    Cao Horeca nu echt voor iedereen!

    Het heeft even wat tijd gekost, maar de cao horeca is er nu echt voor iedereen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat alle werkgevers in de sector nu ook iedereen het juiste loon moeten gaan betalen. Daarnaast krijgen alle vakkrachten in de horeca er 1% bij. Wat hadden we ook weer afgesproken? De vakkrachten in de sector moeten worden betaald volgens de loontabel in de cao. De loontabel die in de periode waarin...
    • 5 apr 2018

    7 veelgestelde vragen over een 0-urencontract

    In de horeca hebben veel medewerkers een 0-urencontract. Hier zijn veel vragen over! De meest gestelde vragen zetten we, met antwoorden uiteraard, voor je op een rij! Maar eerst: Wat is een nul uren contract? Een 0-uren contract betekent dat er geen vast aantal uren is afgesproken dat je per week werkt. Je kunt dus flexibel opgeroepen worden. De ene week 32 uur en de andere maar 2, afhankelijk van hoe vaak je baas...
    • 5 feb 2018

    Wanneer heb jij recht op pauze?

    De horeca heeft sinds 1 januari 2018 eindelijk weer een cao. Dit betekent dat in iedere horeca gelegenheid weer dezelfde regels gelden. Een voorbeeld hiervan is pauze. In de cao staat dat werknemers van 16 of 17 jaar na 4,5 uur recht hebben op een half uur pauze. Voor werknemers van 18 jaar of ouder is 5,5 uur de grens. Nu heb ik zelf in de horeca gewerkt. Ik werkte meestal van 12 tot 18.30, maar pauze heb ik nooit...
    • 29 jan 2018

    Word jij iedere maand netjes uitbetaald?

    Hoe ervaar jij het werken in de horeca? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je werkgever misbruik van je maakt? Lees het verhaal van jouw collega Sarfaraz (17) en deel jouw ervaring. Sarfaraz (17) start 1 oktober in de bediening bij een restaurant in Amsterdam. Hij krijgt een nul-urencontract voor een jaar en is blij. Vijf euro all-in per uur, dat is meer dan bij McDonalds waar hij anderhalf jaar heeft gewerkt. Er...
    • 22 jan 2018

    Houdt jouw werkgever zich aan de regels?

    Hoe ervaar jij het werken in de horeca? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je werkgever misbruik van je maakt? Lees het verhaal van jouw collega Claudia (18) en deel jouw ervaring. Claudia (18): ‘Er moet wel íets tegenover staan’ Het overkomt Claudia (18) niet nog een keer. Te lang voor te weinig geld veel te hard werken. Zij heeft haar lesje wel geleerd. ‘Er is misbruik van mij en mijn...
    • 15 jan 2018

    Heb jij financiële zekerheid?

    Hoe ervaar jij het werken in de horeca? Biedt het werk jou de financiële zekerheid die je nodig hebt? Lees het verhaal van jouw collega Veronique (26) en deel jouw ervaring. "Ik heb nul vastigheid" ‘Er wordt heel veel van me gevraagd in mijn werk en ik doe het met enorm veel plezier. Maar ik krijg niet terug wat ik nodig heb om te leven.’ Veronique kiest al ruim drie jaar met heel haar hart...
    • 21 nov 2017

    Nieuwe cao Horeca is een feit

    Als je de berichten onder mijn vorige blog leest, zou je anders verwachten, maar de leden van CNV Vakmensen hebben met 80% van de stemmen voor het akkoord gestemd en daarmee is de nieuwe cao per 1-1-2018 een feit. Persoonlijk was ik minder verrast, omdat wij altijd en zeker bij aanvang van de onderhandelingen, eerlijk zijn geweest over wat haalbaar is. Ook zijn wij met tientallen collega’s het land ingetrokken...
    • 13 nov 2017

    Horeca cao: dit moet jij weten

    Beste horecawerknemer, Ik stuur jullie een brief, omdat ik je niet persoonlijk ken, maar wel beslissingen over jouw werk in de horeca heb moeten nemen die jou persoonlijk zullen raken. En ik hoop dat die beslissing je op positieve manier raakt. Waarom deze brief? Eigenlijk heel simpel, omdat ik toch graag met je wil praten. Ik wil je uitleggen hoe dingen tot stand gekomen zijn en wat mijn dillema’s en afwegingen...
    • 30 okt 2017

    Drie keer niet altijd scheepsrecht

    Vandaag hebben wij voor de derde keer onderhandeld over de cao Horeca. Helaas zijn rond de lunch de onderhandelingen stop gezet, omdat Koninklijke Horeca Nederland heeft geconcludeerd dat zij, met de drie partijen samen (CNV Vakmensen, FNV Horeca en Koninklijke Horeca Nederland), niet tot een cao kan komen. De verschillen zijn te groot, omdat niet alle partijen hetzelfde vertrekpunt hanteren. Het omzetten van de AVR naar...
    • 12 okt 2017

    5 veel gestelde vragen over de cao Horeca

    Op dit moment wordt er onderhandeld over een cao Horeca. Er is al een aantal jaar geen cao meer, maar de vakbonden zetten zich flink in voor jou om deze weer te kunnen bouwen. Hoe dit precies gaat, zie je in de tijdlijn. Klik hier voor het laatste nieuws. Er wordt veel informatie gegeven over de cao, maar dat roept ook weer vragen op. Deze vragen kun je allemaal stellen, hier op Je Achterban. Vervolgens krijg je binnen...
    • 12 okt 2017

    Stilte voor de storm of rustig najaar briesje?

    Het is nog midden in de nacht en ik kan niet slapen. Later vandaag staat de tweede ronde van het cao overleg horeca gepland. Deze keer is het ietsje spannender dan de vorige keer. Nu zullen we niet even vriendelijke onze standpunten aan elkaar toelichten. Het is nu de tijd wat kaarten op tafel te leggen. En ik ben zeer benieuwd naar de kaarten van Koninklijke Horeca Nederland. Wij vertegenwoordigen jou Ondertussen...
    • 5 okt 2017

    3 redenen om voor de nieuwe cao Horeca te gaan!

    In een cao worden alle afspraken over jouw arbeidsvoorwaarden en die van jouw collega's vastgelegd. Denk hierbij aan je salaris, vakantiedagen, wat als je ziek wordt? In de horeca is al een tijdje geen cao meer, maar zoals je misschien al weet, zijn we vorige week begonnen met onderhandelen. Dit doen we voor jou en jouw collega's. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt het voor jou uit of er een cao is? In deze blog...
    • 28 sep 2017

    De kop is eraf!

    Vandaag hebben we eindelijk voor de eerste keer overlegd over de nieuwe cao Horeca. Van 10.00 uur tot 13.00 uur hebben in Bunnik met elkaar gesproken over de voorstellen die iedereen heeft ingediend. Waar hebben we het over gehad? In zo een eerste overleg wordt meestal nog niet echt ingegaan op wat de verschillende partijen van de voorstellen van de ander vinden. Het is meer bedoeld om de voorstellen mondeling toe...
    • 6 sep 2017

    Weet jij wat een cao is?

    Als je in de horeca werkt, kan het maar zo zijn dat de afkorting cao de afgelopen tijd vaak langs is gekomen. Misschien ben je iets tegen gekomen op Facebook of hoor je je collega's over jullie cao. De horeca heeft namelijk al een tijdje geen cao meer en dat is een actueel gespreksonderwerp. Veel mensen zouden namelijk erg graag willen dat er weer een nieuwe cao komt. Maar wat is dat eigenlijk, die cao? Hierbij...
    • 13 apr 2017

    Vrijwilligerswerk; iets voor jou?

    Hoe denk jij over vrijwilligerswerk? Vind je dat tijdverspilling? Of vind je het juist belangrijk om je extra steentje bij te dragen aan de maatschappij? Als vrijwilligersconsulent spreek ik natuurlijk veel vrijwilligers. Uit die ervaring kan ik zeggen dat vrijwilligerswerk veel voldoening kan geven. Je doet immers werk dat bij jou past. Vrijwilligerswerk op maat Bij vrijwilligerswerk denken mensen vaak aan lange...