Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Wanneer heb jij recht op pauze?

De horeca heeft sinds 1 januari 2018 eindelijk weer een cao. Dit betekent dat in iedere horeca gelegenheid weer dezelfde regels gelden. Een voorbeeld hiervan is pauze. In de cao staat dat werknemers van 16 of 17 jaar na 4,5 uur recht hebben op een half uur pauze. Voor werknemers van 18 jaar of ouder is 5,5 uur de grens.
 
Nu heb ik zelf in de horeca gewerkt. Ik werkte meestal van 12 tot 18.30, maar pauze heb ik nooit gehad. Het kan nog erger! Lees hieronder het verhaal van Laura en deel dat van jou!

Laura (21): ‘Ik ben echt niet iemand die snel huilt’

Na een halfjaartje backpacken en vóór de start van een nieuwe studie lijkt het een goed idee: een goed betaald uitzendbaantje (tien euro per uur) als allround restaurantmedewerker bij een groot theatercomplex. Laura: ‘Niet dus.’  

Laura (inmiddels 21) krijgt een nul-urencontract. Ze werkt in de bediening, loopt trolley en wordt ingezet tijdens evenementen ‘Het werk bestond uit vaak meer dan tien uur achter elkaar staan of lopen op schoenen met een hak. Zonder pauze of gelegenheid om te eten. Een keer ging ik na acht uur onafgebroken staan even zitten bij het opruimen van bestek. Mijn manager riep gelijk: Staan!’


Kapotte voeten

‘Ik huil niet snel. Maar toen ik een keer vijf dagen achter elkaar meer dan tien uur per dag had gewerkt, ben ik in huilen uitgebarsten. Ik kon niet meer. Mijn voeten lagen open en ik mocht nog geen minuutje zitten. Mijn ouders zeiden ook dat ik er iets van moest zeggen.’ Laura kaart, met collega’s, regelmatig aan bij leidinggevenden dat pauzes nodig zijn, evenals meer gelegenheid om te eten.


Ontslag

Niet lang nadat Laura tegen haar manager zegt dat er echt pauzes moeten komen, krijgt ze ontslag. Zonder opgave van reden. ‘Via via hoorde ik dat ik een vervelende sfeer veroorzaakte onder collega’s. Terwijl ik nooit negatieve feedback heb gehad al die maanden. Het was een week voor mijn 21ste verjaardag. Vanaf dat moment zouden ze meer moeten betalen. Dat zal ook meegespeeld hebben.’


Slopend

Laura vond het theater op zich een leuke werkplek. Bovendien: dat ze zelf kon inplannen wanneer ze wilde werken, was mooi. ‘Maar de eisen waren te hoog. Ik ben echt wel wat gewend en kan best hard werken. Maar dit was geen leven. En niet gezond. Voor niemand van mijn collega’s. Maarja, zolang we geen geld hebben en geen ander werk, doen we het blijkbaar.’
 

Hoe zijn de pauzes bij jullie geregeld?

Heb jij regelmatig pauze? En plant jouw baas altijd tijd in om te eten? Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal. Is het verhaal van Laura herkenbaar? Of gelukkig niet?
  • Ik ben 21 jaar. Wij krijgen bij 5,5 uur normaal een kwartier pauze (ook onder de 18) alleen als je moet avondeten krijg je een half uur. Rokers geven bij ons nog kwartier af om tussentijds een aantal keer een sigaret te roken. Hiervoor bij een restaurant gewerkt waar alleen voor opening (17.00 dus 16.30 eten) gezamenlijk gegeten werd. maar als je later moest beginnen kreeg je dus geen pauze. ook nog bij vestiging van een grote hotelketen gewerkt waar niet altijd even netjes omgegaan werd met pauze tijden: de ene dag netjes een half uur, de andere dag helemaal niks. In de horeca worden wetten als grijs gebied gezien. leeftijden, pauzes etc etc. Zolang er niet op gecontroleerd wordt zal dit ook niet veranderen!