Stel je vraag over werk en inkomen

Cao Horeca nu echt voor iedereen!

Het heeft even wat tijd gekost, maar de cao horeca is er nu echt voor iedereen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat alle werkgevers in de sector nu ook iedereen het juiste loon moeten gaan betalen. Daarnaast krijgen alle vakkrachten in de horeca er 1% bij.

Wat hadden we ook weer afgesproken?

De vakkrachten in de sector moeten worden betaald volgens de loontabel in de cao. De loontabel die in de periode waarin er geen cao was, elk jaar is verhoogd met inflatie. Daarnaast geldt voor alle vakkrachten, dat zij er per 1 juli 1% bij krijgen.

Voor de werknemers die minimumloon verdienen, komt er overigens ook 1.03% bij per 1 juli.

Klopt jouw salaris?

Afspraken maken is zo gedaan, hoewel, voor deze nieuwe cao hebben we er toch een paar jaar over gedaan. Afspraken krijgen pas echt waarde als je deze ook nakomt. Wij willen erop toezien, dat werkgevers in de horeca zich ook houden aan de afspraken in de nieuwe cao.

We beginnen met te controleren of de salarissen ook kloppen met wat is afgesproken. Met de rekentool, kun je zelf heel eenvoudig nagaan of het salaris wat je nu ontvangt ook klopt.

Klik hier om in twee tellen je salaris te checken!

Wij gaan er natuurlijk vanuit dat het klopt, want dat is afgesproken, maar stel dat het niet klopt? Meld je dan bij ons, want dan gaan wij de werkgever houden aan de afspraken.

Wat kan er volgens jou beter?

Nu de cao er voor iedereen is, is die eerste stap eindelijk gezet en kunnen we verder. In de cao horeca hebben wij afgesproken met de werkgevers te werken aan een sociale agenda. Wij willen afspraken maken over hoe wij dit vak nog mooier kunnen maken.

Het is niet de bedoeling dat ik zelf ga verzinnen wat jouw vak nog mooier maakt. Daarvoor heb ik jullie input hard nodig. Praat mee en denk mee! Geef je op als lid van de denktank sociale agenda en help mij met de voorbereidingen voor de volgende cao, zodat we dan samen die volgende stap kunnen zetten.

 • Dus je kunt niet verzinnen hoe de horeca voor personeel beter kan, maar wel in je uppie de slechtste cao ooit afspreken? Dit maakt jou ongeschikt!

 • Stelletje verraders.Zelf wel de zakken vullen maar het werkvolk laten stikken

 • Er zou een betere cao kunnen komen Ipv deze aanfluiting

 • Zullen ze bestaan? Lid van de CNV, werkend in de horeca én trots op deze CAO? #denkhetniet

 • 1% erbij, moet niet gekker worden. Logisch dat er koks in overvloed zijn!!

 • :  Na jaren geen cao, is deze een verbetering, gezien we zo weer de onderhandelingen op baan hebben gekregen.  Wil je deze keer wel je stem laten horen, dan is dit je kans om hier jouw ideeën te delen voor de volgende cao.  ( lijkt me veel constructiever dan het naderhand afbranden van alles)

   ipv van gaat niet gebeuren, maar de huidige cao was altijd een opzet naar de volgende, dus we horen graag van je wat jij wil zien in de volgende.

   er zijn zeker leden die trots zijn dat er überhaupt een cao is. Want na jaren stilstand kunnen we eindelijk weer vooruit.  Ook voor jou laat vooral je stem horen in de volgende onderhandelingen.

 • @Yanick bijna niemand in de horeca was voor deze bijzonder slechte CAO ook heeft in de horeca bijna niemand ervoor gekozen zich te laten vertegenwoordigen door CNV! Toch heeft deze partij zonder breed gedragen steun de slechtste CAO ooit er door gedrukt. Dus van een mes in de rug kan je hier wel spreken! Is het dan raar dat wij mensen die niet door de minderheid vertegenwoordigd en in de rug gestoken willen worden, erg teleurgesteld en boos Zijn?!

  P.s na jaren geen cao en het moeilijker en moeilijker vinden van goed personeel waren onze troeven!

  Gelukkig heeft dit cao drama dit niet compleet opgelost!

  P.p.s nogmaals slechtste CAO ooit! Bijna niemand akkoord! Maar met Gods zegge ipv die van arbeiders uit de branche er toch door!

 • Beste Daniël,  het doet me goed dat jij jouw arbeidsvoorwaarden belangrijk genoeg vindt om je erover op te winden. Ik vind deze cao niet slecht, sterker nog ik ben er trots op dat er weer een cao is, want die was er namelijk niet geweest als het aan anderen had gelegen. Ik zou vandaag met net zoveel overtuiging dit akkoord weer voorleggen aan de leden. Dit was het hoogst haalbare gegeven de omstandigheden.  

  Wij zijn het snel eens dat het beter kan en ook beter moet! Maar wij zijn, en dat geldt voor de gezamenlijke bonden, zo machtig als onze achterban sterk is. Cao's groeien niet aan bomen. Die komen niet uit de lucht gevallen. Daar moet je voor vechten. En dan bedoel ik niet naar mij of naar de leden van CNV Vakmensen mensen dat het allemaal slecht is, maar jezelf organiseren ho maar!

  Zo simpel is het verhaal. Dit is geen slechte cao en zeker niet slechter dan géén cao of de AVR en deze cao is afgesloten om het nog beter te maken.

  Het is niet de cao die mensen naar de horeca trekt, maar de branche die dat regelt. Deze cao regelt het minimum, dus wat er minimaal aan arbeidsvoorwaarden geregeld moet zijn en daaronder mag je niet. Daarboven mag je zeker! En als het zo is dat meer salaris meer mensen naar de sector trekt, dan neem ik aan dat je als werkgever wel gek bent om de lonen niet te verhogen. Dat mag namelijk. Sterker nog dat zou je moeten doen en het gebeurt ook.

  In de horeca is veel meer aan de hand dan de wedstrijd over een betere cao of niet. Het is de houding van werkgevers naar werknemers. De manier waarop er met mensen wordt omgegaan en de angst die dit oproept bij werknemers om te gaan staan voor waar ze recht op hebben. De oude cao lag al jaren dood voor de kast en was ook al uitgekleed. Toen kwam er een AVR, waar werknemers niets over te zeggen hadden en toen kwam er een opening om weer iets op te bouwen. Een nieuwe cao horeca met daarin afspraken om voor de toekomst een echt nieuwe cao te maken.

  Schreeuwen langs de kant helpt niet. Het mag wel en doe het ook vooral, maar heb nooit de illusie, dat je daarmee iets verandert. Ik kan het heel goed hebben hoor, want ik sta achter deze cao en ik zie wat er allemaal mogelijk is ten behoeve van werknemers op de langere termijn, ook als ze nooit op durven staan voor hun recht. Toch hebben andere werknemers dat toch weer net beter door dan de horecawerknemer. Die laten zichzelf niet slachtofferen door slechte arbeidsomstandigheden of cao waarin werkgevers minimaal ruimte bieden. Die bundelen hun krachten en rechten de rug en gaan staan.

  Wij moeten dat ook doen, werken aan een betere positie. Doelen stellen en hier samen voor gaan en met samen bedoel ik niet jij en ik, maar werknemers in de horeca.

  Jouw werkgever is zo machtig als de macht die hem wordt gegeven.

  We gaan het druk krijgen jij, ik en alle werknemers in de horeca, want we gaan aan de slag met onze belangrijkste afspraak. De sociale agenda. Daarin willen wij afspraken maken over functie omschrijving, beloningen en ontwikkeling van werknemers.

  Ik ga ervan uit dat je hier mee praat over deze onderwerpen, want jij wil net als ik dat het beter wordt.

  Groet,

  Jacqueline