Stel je vraag over werk en inkomen

Cao horeca verlengd tot eind 2021

CNV Vakmensen, FNV Horeca en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben afgesproken om de huidige cao met een jaar te verlengen. De partijen zijn het er over eens dat dit de enige juiste keuze is. De horecasector heeft in deze crisisperiode behoefte aan duidelijkheid, rust en stabiliteit. De verlenging van de huidige cao draagt hier aan bij.

Looptijd

De nieuwe cao Horeca loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021, waarbij de loontabellen in 2021 alleen aangepast worden voor het wettelijk minimumloon.

Afspraken uit 2020 lopen door

Door deze verlenging blijven de afspraken uit 2020 om de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in de praktijk beter te laten werken ook in 2021 gelden. Dat geldt ook voor afspraken over uitwerkingen van een sectoranalyse en functieomschrijvingen. Na de coronacrisis wordt de draad weer opgepakt.

Meer steun nodig

Vakbonden en werkgevers laten met het verlengen van de cao zien dat zij zich hard maken voor de toekomst. Zonder extra steun vanuit de overheid heeft de horeca geen toekomst. Daarom roepen de partijen het kabinet op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW3) zowel dit als volgend jaar op 90% te houden. Daarnaast moet de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) op 100% van de normpercentages worden gesteld vanaf oktober 2020 en dat ook in 2021 zo houden. Daarnaast moet de extra TVL-subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) in 2021 worden voortgezet om de kosten van openstelling te vergoeden.

Vragen en/of opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen over het verlengen van de cao Horeca? Laat het weten in een reactie onder deze blog. We geven zo snel mogelijk antwoord.

  • Het feit dat de horeca niet aan gekwalificeerd personeel kan komen zegt m.i. genoeg. In een volgende CAO zal er meer aandacht moeten komen voor de salariëring in het algemeen en de positie van leerling koks in het bijzonder. Als je de opleiding zelfstandig werkend kok hebt afgerond en verder gaat met de opleiding gespecialiseerd kok word je nog steeds als leerling betaald terwijl je functioneert als zelfstandig werkend kok. In mijn ogen wordt er dan misbruik van de situatie gemaakt.