Let op: om een vraag te stellen moet je ingelogd zijn.
Als je deze optie kiest, komt je vraag niet op de community. De experts van Je Achterban zien je vraag wel en geven antwoord.
Log in of maak een account om je vraag te plaatsen. Let op: zodra je bent ingelogd, wordt je vraag automatisch geplaatst!
Controleer of je al een account hebt.
Maak nu een gratis account aan op Je Achterban en profiteer van de volgende voordelen:
Aanmelden doe je simpel met je e-mailadres, Facebook- of Google account. Waar wacht je nog op?
Een veilige en gezonde werkplek. Daar hoort je werkgever voor te zorgen. Jij moet je werk met een veilig gevoel kunnen doen. Maar hoe gaat dat met het coronavirus? Wat zijn jouw rechten en plichten als de horeca op 1 juni weer open gaat?
Iedere werkgever moet zich aan de regels van de Arbowet houden. Die wet bepaalt dat je werkplek veilig en gezond moet zijn. Je mag geen lichamelijke en geestelijke klachten krijgen door jouw werk. Daar moet je werkgever alles aan doen. Door bijvoorbeeld te vertellen hoe jij je werk veilig kunt doen en je de juiste hulpmiddelen of bescherming te geven.
Ieder werk en iedere werkplek heeft zijn eigen risico’s. Jouw werkgever moet weten wat die risico’s zijn en maatregelen nemen om het veilig te houden. Met corona is daar een nieuw risico bijgekomen: de kans op besmetting en verspreiding van het virus. Je mag dus van je werkgever verwachten dat hij maatregelen neemt om jou daar tegen te beschermen.
1 juni mag de horeca weer open, maar dat moet wel veilig gebeuren. Veilig voor jou en voor je gasten. Jouw werkgever is dan ook verplicht om zich aan de regels van het RIVM en de regering te houden. Dat betekent in het begin:
Binnen:
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) adviseert extra regels. Jouw werkgever kan deze adviezen gebruiken om voor een veilige werkplek te zorgen:
Binnen die anderhalve meter mag je een bestelling opnemen, uitserveren en afruimen. Dat mag terwijl de gasten aan de tafel of bar zitten. Er moet dan wel vooraf naar de coronaklachten zijn gevraagd.
Let op: elke situatie en elke horecazaak is anders. Daarom kunnen regels en nodige maatregelen per werkgever verschillen. Regels en adviezen veranderen in deze tijd ook vaak. Gelden er regionaal of lokaal andere regels? Dan moet je werkgever zich aan die regels houden.
Het is belangrijk dat je zelf ook op je hygiëne, gezondheid en veiligheid let. Houd afstand, was tijdens het werk regelmatig je handen en maak je werkplek goed en grondig schoon. Heb je last van neusverkoudheid, hoesten, koorts of benauwdheid? Het advies is nog steeds om dan thuis te blijven. Ook bij milde klachten meld je je ziek.
De KHN adviseert werkgevers en werknemers om elke werkdag een controlegesprek te houden. Je kijkt of je coronaklachten hebt of bij iemand in de buurt bent geweest met klachten. Zo beslis je of het veilig is om te gaan werken.
Je mag van je werkgever verwachten dat hij helpt en meedenkt. Bijvoorbeeld door:
Doet je werkgever te weinig aan de maatregelen en voel je je niet veilig? Deel je zorgen dan met je werkgever en de ondernemingsraad. Helpen deze gesprekken niet? Je kunt hulp vragen aan een vakbond of rechtsbijstand. Ook als je niet weet hoe je zo’n gesprek met je werkgever begint.
Als er niets verandert en je werkplek onveilig blijft, kun je dit melden bij de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er is een speciaal formulier voor meldingen die te maken hebben met het coronavirus.
Ga naar het meldformulier coronavirus van Inspectie SZW →
Thuisblijven kan niet zomaar. Praat met je werkgever over je zorgen en laat je adviseren door je specialist of dokter. Met dat advies kun je naar de bedrijfsarts gaan, hij of zij kan besluiten of het beter voor je is om thuis te blijven.
Elke situatie is anders. De coronacrisis zorgt voor nieuwe vragen waar de wet niet direct een antwoord op heeft. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.
Hoi, in de noodverordening staat dat we altijd 1,5 meter afstand moeten houden, ook in de horeca, want dat is geen contactberoep. Wat als mijn werkgever dan toch wil dat ik binnen die 1,5 meter bedien? Wie gaat de boete betalen die ik dan kan krijgen en kan dat strafblad wat ik dan krijg problemen geven bij verdere sollicitatie's?
Beste Ron22,
Daar heb je het melding formulier voor.
Vul je e-mailadres in om te controleren of je al een account hebt.
Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen of een account aanmaken.