Stel je vraag over werk en inkomen

De horeca gaat weer open. Zo ga jij veilig aan het werk.

Een veilige en gezonde werkplek. Daar hoort je werkgever voor te zorgen. Jij moet je werk met een veilig gevoel kunnen doen. Maar hoe gaat dat met het coronavirus? Wat zijn jouw rechten en plichten als de horeca op 1 juni weer open gaat?

Rechten en plichten: Arbowet 

Iedere werkgever moet zich aan de regels van de Arbowet houden. Die wet bepaalt dat je werkplek veilig en gezond moet zijn. Je mag geen lichamelijke en geestelijke klachten krijgen door jouw werk. Daar moet je werkgever alles aan doen. Door bijvoorbeeld te vertellen hoe jij je werk veilig kunt doen en je de juiste hulpmiddelen of bescherming te geven.  

Extra maatregelen door corona 

Ieder werk en iedere werkplek heeft zijn eigen risico’s. Jouw werkgever moet weten wat die risico’s zijn en maatregelen nemen om het veilig te houden. Met corona is daar een nieuw risico bijgekomen: de kans op besmetting en verspreiding van het virus. Je mag dus van je werkgever verwachten dat hij maatregelen neemt om jou daar tegen te beschermen.   

Wat mag ik van mijn werkgever verwachten?  

1 juni mag de horeca weer open, maar dat moet wel veilig gebeuren. Veilig voor jou en voor je gasten. Jouw werkgever is dan ook verplicht om zich aan de regels van het RIVM en de regering te houden. Dat betekent in het begin:

 • Terrassen met anderhalve meter tussen de zitplaatsen. Iedereen moet aan een tafel zitten.
 • Grotere groepen mogen naar het terras, maar moeten wel anderhalve meter afstand houden van elkaar.
 • Gasten uit hetzelfde huishouden of 2 gasten die samen zijn, hoeven geen afstand te houden.
 • Anderhalve meter afstand tussen jou en de gasten en tussen jou en je collega’s.

 Binnen: 

 • Maximaal 30 gasten binnen in restaurants, cafés, strandtenten en lunchzaken. Met anderhalve meter afstand tussen de tafels.
 • Gasten uit hetzelfde huishouden of 2 gasten die samen zijn, hoeven geen afstand te houden.
 • Gasten moeten vooraf reserveren.
 • Voordat gasten binnenkomen wordt gevraagd of ze coronaklachten hebben. Het RIVM heeft een checklist die daarbij kan helpen.  
 • Anderhalve meter afstand tussen jou en de gasten en tussen jou en je collega’s. Ook in de keuken.

Extra regels Koninklijke Horeca Nederland 

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) adviseert extra regels. Jouw werkgever kan deze adviezen gebruiken om voor een veilige werkplek te zorgen: 

 • Gasten moeten bij binnenkomst hun handen wassen.
 • Gasten die last hebben van neusverkoudheid, koorts, hoesten of benauwdheid mogen niet naar binnen.
 • Gasten die een huisgenoot hebben met koorts of benauwdheid mogen niet naar binnen.
 • Na ieder bezoek worden tafels, stoelen en menukaarten schoongemaakt.
 • Er mogen binnen maximaal 4 gasten aan een tafel zitten.
 • Gasten uit hetzelfde huishouden of 2 gasten die samen zijn, hoeven geen afstand te houden. Dat geldt ook voor de bar.
 • Er mogen maximaal 4 gasten aan de bar staan.

Binnen die anderhalve meter mag je een bestelling opnemen, uitserveren en afruimen. Dat mag terwijl de gasten aan de tafel of bar zitten. Er moet dan wel vooraf naar de coronaklachten zijn gevraagd.  

Let op: elke situatie en elke horecazaak is anders. Daarom kunnen regels en nodige maatregelen per werkgever verschillen. Regels en adviezen veranderen in deze tijd ook vaak. Gelden er regionaal of lokaal andere regels? Dan moet je werkgever zich aan die regels houden.

Wat betekent veilig werken in coronatijd voor mij?

Het is belangrijk dat je zelf ook op je hygiëne, gezondheid en veiligheid let. Houd afstand, was tijdens het werk regelmatig je handen en maak je werkplek goed en grondig schoon. Heb je last van neusverkoudheid, hoesten, koorts of benauwdheid? Het advies is nog steeds om dan thuis te blijven. Ook bij milde klachten meld je je ziek.

De KHN adviseert werkgevers en werknemers om elke werkdag een controlegesprek te houden. Je kijkt of je coronaklachten hebt of bij iemand in de buurt bent geweest met klachten. Zo beslis je of het veilig is om te gaan werken.

Hoe helpt mijn werkgever daarbij?

Je mag van je werkgever verwachten dat hij helpt en meedenkt. Bijvoorbeeld door:

 • informatie over hygiëne en veiligheid te geven;
 • alle regels zichtbaar op te hangen voor jou en de gasten;
 • met looproutes te werken om momenten van contact te verkleinen;
 • voor de juiste schoonmaakmiddelen te zorgen;
 • deurklinken, leuningen, lichtknoppen, balies, de bar, handgrepen meerdere keren per dag schoon te maken;
 • voor genoeg zeep, handgel en papieren doekjes te zorgen;
 • jou en je collega’s genoeg ruimte te geven om met anderhalve meter afstand te werken. Of beschermend plexiglas op te hangen op plekken waar dit echt niet gaat.

Mijn werkgever doet niet genoeg en ik voel me onveilig. Wat nu? 

Doet je werkgever te weinig aan de maatregelen en voel je je niet veilig? Deel je zorgen dan met je werkgever en de ondernemingsraad. Helpen deze gesprekken niet? Je kunt hulp vragen aan een vakbond of rechtsbijstand. Ook als je niet weet hoe je zo’n gesprek met je werkgever begint.

Als er niets verandert en je werkplek onveilig blijft, kun je dit melden bij de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er is een speciaal formulier voor meldingen die te maken hebben met het coronavirus.

Ga naar het meldformulier coronavirus van Inspectie SZW →

Ik hoor bij een risicogroep. Mag ik dan thuis blijven? 

Thuisblijven kan niet zomaar. Praat met je werkgever over je zorgen en laat je adviseren door je specialist of dokter. Met dat advies kun je naar de bedrijfsarts gaan, hij of zij kan besluiten of het beter voor je is om thuis te blijven.

Elke situatie is anders. De coronacrisis zorgt voor nieuwe vragen waar de wet niet direct een antwoord op heeft. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.