Stel je vraag over werk en inkomen

De horeca ligt plat: hoe nu verder?

Sinds zondagavond 18:00 uur zijn alle eet- en drinkgelegenheden gesloten vanwege het coronavirus. We begrijpen dit besluit, want onze gezondheid staat op het spel. Voor de horecasector is dit alleen wel zorgwekkend: wat zijn de gevolgen voor het inkomen en de werkgelegenheid?

Steun van de overheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft een claim van 5,17 miljard aangevraagd bij de overheid. Dit geld zou ervoor moeten zorgen dat er nog genoeg werk is, als de horecagelegenheden straks weer opengaan.

Wat betekent dit ‘horecaslot’ voor jou?

Kun je jouw normale werk niet doen en kun je ook niet thuiswerken?
- Je mag thuisblijven zonder dat je verplicht hoeft te werken.
- Je hebt wel recht op uitbetaling van je loon.
- Je hoeft geen vakantiedagen op te nemen (dat mag je werkgever jou ook niet verplichten).

Wat is werktijdverkorting?

Jouw werkgever kan voor jouw niet gewerkte uren werktijdverkorting aanvragen bij UWV. De werkgever krijgt dan een compensatie voor het verlies aan inkomsten wanneer de zaak gesloten moet worden. Deze regeling zorgt ervoor dat de overheid jouw werkgever helpt om salaris te kunnen betalen.

De werkgever mag hier alleen gebruik van maken als het bedrijf minimaal 2 en maximaal 24 weken voor minstens 20% minder werk heeft. Dat betekent dat niet alle horecagelegenheden hier recht op hebben.

Meedenken met de werkgever

Wat er nu gebeurt, is natuurlijk - en gelukkig! - een uitzondering. We zullen zoveel mogelijk met werkgevers meedenken om de schade te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld ook ander werk doen voor je werkgever, of je laten bijscholen. Dat kan natuurlijk prima vanuit huis!
Je kunt je werkgever altijd naar CNV Vakmensen doorsturen om ons mee te laten denken in deze situatie.

Wat is jouw situatie?

Hoe is het bij jou geregeld? Moet je ook thuis zitten, of krijg je nu andere taken? Heb je vragen over je situatie, of wil je anderen vertellen over een goed alternatief? Reageer door een bericht onder deze blog te plaatsen!