Stel je vraag over werk en inkomen

Nieuwe cao Horeca 2017

Beste horecawerknemer,

Ik stuur jullie een brief, omdat ik je niet persoonlijk ken, maar wel beslissingen over jouw werk in de horeca heb moeten nemen die jou persoonlijk zullen raken. En ik hoop dat die beslissing je op positieve manier raakt.

Waarom deze brief? Eigenlijk heel simpel, omdat ik toch graag met je wil praten. Ik wil je uitleggen hoe dingen tot stand gekomen zijn en wat mijn dillema’s en afwegingen zijn geweest in mijn gesprekken over een nieuwe cao voor de horeca.

Niets geregeld

Sinds een paar jaar ben ik onderhandelaar en bestuurder van de sector horeca namens CNV Vakmensen. Eerlijk gezegd, ik stond niet meteen te popelen deze klus op te pakken. Ik kwam uit een sector waar alles prima was geregeld voor werknemers, waar werknemers stevig georganiseerd waren in de vakbond en waar het overleg met werkgevers zinvol en goed was.

Toen kwam ik in de horeca en daar was bijna niets geregeld. Geen cao, geen overleg en de achterban was los zand. Waar was ik aan begonnen? Ik heb allereerst mijn best gedaan om jullie sector beter te leren kennen, ik heb veel van jullie collega’s gesproken. Al snel zag ik dat de mensen in de horeca veel meer verdienen dan ze nu krijgen.

Brandjes blussen

Dat voor elkaar krijgen duurde allemaal veel langer dan ik had gehoopt, maar uiteindelijk - na drie jaar zonder cao - startte overleg over een nieuwe cao toch op. Voor mij is zo’n cao-traject altijd het vertrekpunt. Dat betekent overigens niet dat ik in de tussentijd duimen heb zitten draaien. Zeker niet, er kwamen vaak meldingen binnen van dingen die gebeurden en die wij hebben opgelost. Denk aan leden die weinig salaris kregen van hun werkgever, aan collega’s die geen fooien uitbetaald kregen, te veel uren werkten, overwerk niet uitbetaald kregen. We hadden onze handen vol aan het oplossen van problemen in de sector

Een goede cao zou dat voor een groot deel kunnen oplossen. Maar vaak voelde ik me in een spagaat zitten. Aan de ene kant wilde ik heel graag dat er weer een cao zou zijn, zodat we weer een gelijk speelveld hebben en al die gekkigheid aan banden kunnen leggen. Maar voor een cao heb je de werkgever toch echt nodig. Een cao is immers een collectieve afspraak tussen werkgevers en werknemers. Anderzijds dacht ik soms: zoek het maar uit met die werkgevers, we gaan de straat op en het land in omdat dit niet langer zo kan. Deze toestanden moeten nu stoppen!

Eerlijk werk

Ik zag ook hoe moeilijk het is voor werknemers overal in het land, waar jullie vaak hard werken in kleine teams. Ik kom uit een sector met grote fabrieken, waar veel mensen werken en waar je met veel mensen tegelijk een vuist kunt maken voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat is in de horeca lastig.

Ik wist dat ik geduld moest hebben en moest blijven bouwen. Niet alleen bij jullie collega’s maar ook bij de werkgevers. Want er zijn ook werkgevers die liever een gelijk speelveld hebben en heldere afspraken voor met name de onderkant van de lonen. Zowel vanuit Koninklijke Horeca Nederland als vanuit werknemers zijn we bezig geweest om alle werkgevers met de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Toch een cao

Nu ligt er vrij plotseling toch een cao. Je zou denken dat ik een gat in de lucht spring, maar ik heb nog nooit zo slecht geslapen als de afgelopen weken. Eerst omdat het overleg stukliep en daarna omdat ik alleen verder moest onderhandelen met werkgevers. Dat had ik liever anders gezien, maar die cao wil ik echt voor elkaar krijgen. Het gaat niet om mij, maar om jullie.  

De vraag die daarbij wel steeds door mijn hoofd speelt is: is het goed genoeg, is dit echt die eerste stap waar we met z’n allen zo hard aan hebben gewerkt? Ja. Ik sta achter dit resultaat. Vanaf de eerste dag van de onderhandelingen ben ik eerlijk geweest over wat haalbaar is. Ik heb geen gouden bergen voorspeld, maar wilde stapje voor stapje naar betere arbeidsvoorwaarden in de horeca.

Wat levert het je op?

Heel veel van jullie collega’s hebben afgelopen jaren helemaal niets extra’s gekregen. Want niet iedere werkgever hield zich aan de AVR (arbeidsvoorwaardenreglement) van Koninklijke Horeca Nederland. Zo’n AVR is immers niet verplicht. Een cao is wel verplicht voor iedere werkgever.

Dus kreeg je van jouw werkgever afgelopen jaren geen loonstijging, dan ga je er na 1 april 2018 niet 2,3 procent op vooruit, maar 4,5 procent. Dan geldt namelijk de 2,3 procent uit de cao, plus de 2,2 procent die in de vrijwillige AVR stond.

Ook zijn er nog werknemers die nu ten onrechte het minimumloon ontvangen, maar die eigenlijk horen in een hogere functie, en die dus een salaris horen te krijgen volgens de loontabel die hoort bij deze functie. Is dat bij jou het geval, dan is de loonstijging een stuk hoger dan 2,3 procent. Ook dat staat in de nieuwe cao waar je werkgever zich aan moet houden.

Voor mij is het doorslaggevend dat deze cao qua loon voor jullie allemaal anders uitpakt, terwijl niemand erop achteruit gaat. Iedereen gaat er minimaal iets op vooruit, niemand gaat er op achteruit en sommige collega’s die nu op het minimum zitten gaan er goed op vooruit. Er zijn heldere afspraken. Dat maakt een vertrekpunt voor een volgend cao-overleg over 24 maanden makkelijker.

Word lid en praat mee

De eerste stap is gezet, maar nu komt het aller moeilijkste. Nu heb ik jullie echt heel hard nodig. Niet direct om de mouwen op te stropen, maar wel om mee te praten. We hebben de basisingrediënten, maar we hebben veel meer nodig om tot een chefwaardig diner te komen. Als we over twee jaar nog betere afspraken willen, dan zullen jullie vanaf vandaag input moeten leveren. Praat mee, word lid en zorg dat we over twee jaar goed georganiseerd een vervolg geven aan deze cao. Ik kom die input de komende twee jaar bij jullie halen.

Laat daarom je stem horen en steun de nieuwe horeca-cao. De cao komt er alleen als jullie er mee instemmen. Met die cao gaat iedereen er in koopkracht op vooruit en kunnen wij samen werken een nog mooiere sector.

 • he he, daar is die dan. het zijn inderdaad geen goude bergen maar een top begin! ga zo door!

 • Waar staat het resultaat dan?  Beweren dat niemand er op achter uit gaat is makkelijk, maar feiten?  De hulpkracht op zondag?

 • Een sigaar uit eigen doos! Akkoord gaan met het absolute minimum. Salarisverhoging? Die is ook minimaal. De schaalsalarissen worden “gerepareerd”, maar mensen in het midden van de schaal, merken hier maar weinig van. Het getuigt niet van veel klasse om alleen door te gaan met onderhandelen en daarbij de grootste Horecabond buitenspel te zetten.

 • Het is inderdaad een begin na jaren zonder cao en fatsoenlijke loonstijging. Het is belangrijk dat partijen om de tafel blijven zitten. Nu is er achterstand ontstaan (meer dan 2*2,3 procent) omdat er jarenlang niks gedaan is. Dat mag sowieso nooit meer gebeuren. Ik hoop vooral dat alle partijen weer om de tafel komen om meer stappen in de goede richting te zetten.

 • Hey Ivette, daar staat niet bij dat er aanpassingen worden gedaan op het gebied van seizoenswerk, waardoor mensen minder rechten krijgen. Er word ook niet vermeldt dat er een nieuwe functie wordt ingevoerd, de "hulpkracht" die straks waarschijnlijk 80% van de functie's invult en zonder enige compensatie op ZONDAG en met feestdagen zoals kerst tegen WML mag komen werken. Ik ben daar niet blij mee, niet met de aanpassing op dat gebied en niet dat jullie dat verzwijgen. Als je info geeft om te vragen hoe we denken, geef dan wel alle info. Verplicht moeten komen werken als oproepkracht op een zondag als daarom gevraagd wordt vind ik wel erg ver gaan

 • het is geen grote vooruitgang in de lonen en al helemaal niet in de loonschalen. toch ben ik wel blij dat er iets is geregeld en we weer een uitgangspunt hebben voor volgende stappen.

 • Het begin is er! Laten we (jullie, als onderhandelaren) vooral doorgaan op de ingeslagen weg. Ook zou ik graag verbeteringen zien ten aanzien van pensioen, de pensioenleeftijd, (extra) vrije/vakantiedagen, ontslagregeling (waarde van een vast contract) scholing. Dat klinkt veel, maar aangezien de werkgevers meerdere keren de handdoek in de ring hebben gegooid de afgelopen jaren met de cao, vind ik dat de bonden ook met een behoorlijk pakket mogen komen.

 • Het begin is er? Een solistische actie van een klein vakbondje dat zichzelf graag op de borst wil slaan, dat is het. Getekend bij het kruisje dat boef Willemsen onder het AVR van *** Horeca Nederland gezet heeft.

  Iedereen gaat er in loon absoluut en zeer minimaal op vooruit, maar mensen die het AVR kennen weten dat we met z’n allen nu echt de sjaak zijn en uiteindelijk alles NOG SLECHTER geregeld zal zijn als dit doorgang vindt.

  Het getuigt ook zeer zeker niet van klasse om de kant van Robèr Willemsen te kiezen.  En ondertussen maar huilen dat hij en z’n maatjes geen goed personeel meer kunnen vinden.

  Als CNV hadden jullie gewoon de kant van de overige vakbonden moeten kiezen, wat jullie nu gedaan hebben staat gelijk aan verraad.

  Veeg dit voorstel van tafel en kom eens echt in actie, laat het de werkgevers niet wéér voor elkaar krijgen om de medewerkers verder uit te knijpen. Alle citroenen, limoenen, sinaasappelen en dergelijke zijn al volledig uitgeknepen, daar komt echt niks meer uit!

  Een dikke vette NEE tegen dit zogenaamde akkoord.

  #NIETMIJNCAO

  Bericht aangepast door moderatie vanwege overtreden gedragsregels.

 • Diep triest dit resultaat... Beschamend zelfs.... Weinig solidair met collega vakbond FNV Horeca. Als jullie ballen hadden gehad, dan was je zelf ook gestopt met de onderhandelingen. Het is al weer de zoveelste keer dat het CNV collega bonden afvalt... Politie CAO, Ambtenaren CAO, retail, supermarken...  "CNV ******"    is een betere benaming.

  Bericht aangepast door moderatie vanwege overtreden gedragsregels.

 • Het bereikte akkoord, is erg oppervlakkig loonsverhoging?

  Maar wat krijgen de hard werkende werknemers, voor de bijna 4jaar dat er geen cao was.

  Eerlijk werk voor eerlijke voorzieningen, imago problemen voor zie ik(maar die zijn eral).

  En dan de voorzieningen en basis afspraken, in ieder horecabedrijf anders, neem kleding, blouse van de baas de rest mag je zelf regelen en betalen, vergoeding maaltijden overal anders, kost de werknemer eind van de maand netto geld.

  En ieder messenset voor de kok van de werkgever, doe niet zo gek!

  Je pensioen dan, kijk er maar eens goed naar. De Horeca cao is alleen maar versobert. En is niet duidelijk.

  Vakbond eerst alle afspraken toelichten voordat je de mening vraagt van je leden.

  Voor dit gehaast flut caotje een dikke NEE!!!!

  Met teleurgestelde groeten uit IJsselstein.

 • Ben het met iedereen eens hier boven. Dat we er weinig vooruit mee zijn gegaan met de nieuwe CAO.

  Na de stilstand van de CAO de afgelopen 4 jaar.

  Maar willen we dan nog langer stil staan?

  De werkgevers willen toch niet meer betalen dan het minimale.

  Het FNV eist meer maar krijgen die ooit een JA van de werkgevers qua looneisen.

  Willen we nog langer geen Horeca CAO? NEE.

  Ik ben toch iets blij met de nieuwe CAO na 4 jaar het zelfde loon te hebben ontvangen.

  Geen stil stand meer maar iets vooruit gang.

  Groet, Lysbeth uit Groningen

 • Beste mensen,

  Zie onderstaand de privé reactie die ik mocht ontvangen omtrent mijn eerdere post.

  Ten eerste knap dat niemand mijn voornaam (zo moeilijk is die niet) correct weet te spellen.

  Ten tweede bestaat er zoiets als vrijheid van meningsuiting en is volgens mij censuur min of meer verboden in Nederland.

  Desalniettemin, aanpassing is gemaakt door CNV, daarom hieronder de bewuste post nogmaals en dan met de gecensureerde afkorting voluit geschreven. Dan kan het niet meer worden aangemerkt als expliciet taalgebruik.

  #amen #nietmijnvakbond #nietmijncao

  Hoi Mark,

  Ten eerste dank je wel voor jouw feedback, waar we het totaal niet eens zijn met jouw stelling, is het altijd goed om ook anderen te horen hierover. Wel heb ik even je explicite taalgebruik eruit gehaald ( met ***)  en herinner ik je graag dat waar je het niet met ons eens hoef te zijn hierin, we het gesprek wel zuiver houden.

  Vriendelijke groet,

  Yanick

  Geef online antwoord op dit bericht.

  Het begin is er? Een solistische actie van een klein vakbondje dat zichzelf graag op de borst wil slaan, dat is het. Getekend bij het kruisje dat boef Willemsen onder het AVR van Kwalitatief (UITERMATE TELEURSTELLEND)Horeca Nederland gezet heeft.

  Iedereen gaat er in loon absoluut en zeer minimaal op vooruit, maar mensen die het AVR kennen weten dat we met z’n allen nu echt de sjaak zijn en uiteindelijk alles NOG SLECHTER geregeld zal zijn als dit doorgang vindt.

  Het getuigt ook zeer zeker niet van klasse om de kant van Robèr Willemsen te kiezen. En ondertussen maar huilen dat hij en z’n maatjes geen goed personeel meer kunnen vinden.

  Als CNV hadden jullie gewoon de kant van de overige vakbonden moeten kiezen, wat jullie nu gedaan hebben staat gelijk aan verraad.

  Veeg dit voorstel van tafel en kom eens echt in actie, laat het de werkgevers niet wéér voor elkaar krijgen om de medewerkers verder uit te knijpen. Alle citroenen, limoenen, sinaasappelen en dergelijke zijn al volledig uitgeknepen, daar komt echt niks meer uit!

  Een dikke vette NEE tegen dit zogenaamde akkoord.

  #NIETMIJNCAO

  Bericht aangepast door moderatie vanwege overtreden gedragsregels.

 • Overigens, in dit artikel wordt bij monde van de heer R. Willemsen door KHN zelf nog eens het belang onderstreept van een echt goede cao. Waarom dan nu akkoord gaan en met 2000 man bepalen voor meer dan 350000?

  www.werf-en.nl/.../

 • Goh, misschien als de rest 350000 van collega's dan ook eens lid worden van een bond en meepraten als het nodig is. Actie voeren zo nodig? Neem verantwoordelijkheid zodat ik, een van die 2000, niet alleen sta. Bonden praten en handelen namens de leden?! Volgens mij was er geen CAO de afgelopen jaren... waarom niet?!  Sommige werkgevers deden het top en namen ook hun verantwoordelijkheid.. maar ook genoeg niet. En al de mensen die daar werken gaan er heel veel op voorruit lijkt me zo..  Maar ja klagen is zo makkelijk he..