Stel je vraag over werk en inkomen

Krijg jij je reiskosten vergoed?

Om naar je werk te gaan, moet je soms kosten maken. Niet iedereen woont op loopafstand van zijn of haar werk. Betaal jij die kosten zelf?

Regels reiskostenvergoeding

In de cao Horeca en in de wet staat niets over reiskostenvergoeding. Jouw werkgever is dus niet verplicht om jouw reiskosten te vergoeden. Dit betekent niet dat reiskosten in de Horeca nooit vergoed worden. Je moet dit alleen zelf met je werkgever afspreken in je arbeidscontract. Dit doe je wanneer je een nieuw contract krijgt, bijvoorbeeld je eerste of bij een contractverlening.

Belasting

Over de eerste 19 cent reiskostenvergoeding per kilometer hoef je geen belasting te betalen. Alles boven de 19 cent wordt door de Belastingdienst als inkomen gezien en daar moet je dus inkomstenbelasting over betalen.

Een uitzondering hierop is reizen met het Openbaar Vervoer. Als je met het OV reist, hoef je namelijk helemaal geen belasting te betalen over je kosten. Je levert in dat geval een overzicht van je gemaakte kosten in tijdens je Belastingaangifte. Deze kun je downloaden op www.ov-chipkaart.nl, ideaal!

Reis je niet met het Openbaar Vervoer, check dan of het de moeite waar is om voor een volledige reiskostenvergoeding te gaan, of alleen voor de eerste 19 cent per km.

Krijg jij een reiskostenvergoeding? Hoe heb je dat geregeld met je werkgever?