Stel je vraag over werk en inkomen

Één op tien wordt gepest op de werkvloer; helaas ook in de horeca

Vera werkt al meerdere jaren in een restaurant als serveerster. Onlangs is Hein er begonnen en samen bedienen zij 16 tafels. Vera is pas bevallen van een zoon. Ze is een stevige meid. Ze doet moeite om af te vallen maar het lukt gewoon niet. Na de bevalling gaan de kilo’s er niet meer af, maar dat neemt ze voor lief. Dat jochie is het mooiste geschenk dat ze ooit heeft gekregen.

Dubbel V

“Dubbel V waarom moet ik 8 tafels bedienen en jij er maar 6?” vraagt Hein. “Ik kan er gewoon niet meer bedienen, jij bent daar handiger in”, zegt Vera. “Het heeft met je postuur te maken Vera, jij bent gewoon te dik!”, zegt Hein.

De dienst zit erop. Nadat de fooien van die avond zijn verdeeld, fiets Vera naar huis. Tranen in haar ogen, boos op Hein en zichzelf. Ze is te dik en heeft een groot postuur, alles zit gewoon tegen. Op de MAVO werd ze al gepest; “Vet Varken… dubbel V”, dat is de afkorting die Hein gebruikt. Dubbel V roept Hein haar vaker toe. Gelukkig is haar vriend nog wakker en heeft de kleine man op schoot. Blij steekt het mannetje de armen vooruit naar zijn moeder en Vera is meteen alle ellende vergeten.

Magere Hein

De dag erna gaat Vera weer aan het werk met ‘collega’ Hein. Aan de tafel die Hein bedient, zitten 4 vervelende jongens. Die 4 schreeuwen naar Hein dat de spareribs niet warm zijn: “Wat een waardeloze zaak hier. En dan die lange getailleerde tuinslang van de bediening, kan het niet wat sneller?”.

Hein is inderdaad lang en mager, maar een topper in de bediening.

“50 EURO is onvoldoende, jullie moeten in totaal 65 EURO betalen”, zegt Hein tegen de jongens. “ Lange slungel 50 EURO is voldoende voor dat slechte eten. Of wil je er nog een pak slaag bij?”. Vera vindt het genoeg geweest. Ze loopt naar de groep jongens: “Ik laat mijn collega niet door jullie bedreigen en uitschelden! Nu betalen anders bel ik de politie”, zegt Vera. Ze maakt kennelijk indruk, want een van de jongens gooit een biljet van 20 euro bij de 50 die al op tafel lag. “De rest mag jij houden meisje, dat is voor je kinderwagen!”

De jongens verdwijnen uit de zaak.

Voor de één een grapje, voor de ander een vernedering

“Nou zeg, jij durft”, zegt Hein. “Ik was echt bang dat ik klappen zou krijgen. Ik sta te trillen op mijn benen. Bedankt dat je het voor me opnam. Die 5 euro fooi van de lijpe gasten heb jij echt verdiend”, zegt Hein. Vera vraagt aan Hein: “Okay, ik heb je geholpen. Maar beloof je mij dat je me nooit meer dubbel V noemt?”, zegt Vera.

“Dubbel V...? Och gekkie, dat was voor mij een grapje: dubbel V ... okay, een afkorting voor Vette Vera. Zomaar een grapje. Die afkorting zal ik nooit meer gebruiken. Ik had niet in de gaten dat ik jou daarmee kwetste. Had ik maar een beetje gewicht van je. Dan noemde mij niemand meer ”Magere Hein‘.” , zei Hein. “Op school werd ik gepest met Dubbel V. Dat betekende Vet Varken”, vertelde Vera.

Zo zie je maar voor de een is het een grapje, voor de ander een vernedering.

Kom jij voor je collega op?

Één op de 10 werknemers wordt gepest op de werkvloer. Dit blijkt uit een recent onderzoek van TNO. Pesten op het werk verhoogt het ziekteverzuim. Mensen die worden gepest, krijgen ook eerder een burn out.

Ik hoop op meer moedige collega’s zoals Vera. Collega’s die voor de pester gaan staan en zeggen: “Hey, en nou kappen met die onzin!”Ik zou het geweldig als er ook maar één collega in Nederland door het lezen van deze blog, het morgen op neemt voor die collega die wordt gepest.

Hoe zou jij pesten op de werkvloer tegengaan? Moet er in elke cao een artikel staan dat pesten op het werk tegengaat? Of moet er jaarlijks een verplicht medewerkerstevredenheid onderzoek (MTO) plaatsvinden? Met daarbij extra aandacht voor pesten op het werk.

Ik ben benieuwd naar jouw mening!