Stel je vraag over werk en inkomen

Overwerk = overwerk. Dus betalen?

Als je in de horeca werkt dan weet je, een zekere mate van flexibiliteit hoort erbij. Je vindt het dan ook niet erg om zo nu en dan over te werken als het echt nodig is. Een stampvol restaurant laat je natuurlijk niet zomaar achter. Als er klanten in lunchroom zitten te wachten op hun maaltijd, trek je niet je jas aan. Werkgevers zien overwerk in de horeca echter niet als overwerk. Maar moet die flexibiliteit niet van 2 kanten komen?

Geen overwerk in de horeca

Overwerk in de horeca wordt op jaarbasis berekend en de werkgever hoeft de overuren pas na een kalenderjaar te compenseren. Deze overuren worden in eerste instantie gecompenseerd in tijd. Die compensatie moet binnen 13 weken plaatsvinden. Mocht deze compensatie in tijd niet lukken, dan moet de werkgever de resterende overuren binnen 4 weken na deze 13 weken alsnog uitbetalen. In andere sectoren is het gebruikelijk om overwerk per maand te bekijken. De werknemers worden dan extra beloond voor overwerk.

Tot 60 uur in de week geen extra vergoeding

Werkgevers in de horeca kunnen hun personeel nu verplichten tot 60 uur werken in de week. Dus ook de overuren kunnen zich gedurende een heel jaar opstapelen. Als de overuren uiteindelijk worden uitbetaald, ontvangt de werknemer over de eerst 208 overuren geen extra toeslag maar gewoon 100% van het uurloon. Een werknemer zet zich dus extra in, maar ontvangt hier geen extra vergoeding voor. De overige overuren worden gecompenseerd tegen 150% van het uurloon.

Een beetje extra waardering kan toch geen kwaad?

Volgens de wet is een overwerkvergoeding niet verplicht, maar een compensatie voor een langere werkduur dan normaal is wel zo redelijk. Er wordt toch van jou verwacht dat jij als werknemer je flexibel opstelt en je buiten de ingeroosterde tijd nog extra inspant voor de zaak? Een beetje extra waardering voor de harde werkers in horeca kan geen kwaad. Flexibiliteit moet van twee kanten komen. Het lijkt mij gewenst om de gemaakte overuren ook daadwerkelijk te compenseren. Wat mij betreft moet het overwerk per kwartaal worden gecompenseerd in vrije tijd of in geld tegen 150%. Met als uitgangspunt is: overwerk = overwerk.

Hoe denk jij hierover?