Stel je vraag over werk en inkomen

Top voorwaarden voor horecatoppers?

Zaterdagmiddag gaat de telefoon. Een goede kennis belt: Of we zin hebben om uit eten te gaan zondagavond. “Yes, dan hoef ik morgen niet te koken!”  fluistert mijn vrouw mij toe. “Oké Richard, doen we!” antwoord ik. “Restaurant CHIQUE, in het centrum. Ik reserveer via internet en vraag om een ronde tafel.” zegt Richard.

Een dag later treffen wij elkaar en gaan gezamenlijk het restaurant binnen. “Wij hebben gereserveerd op naam van de Koning” zegt hij tegen een medewerker van het restaurant die ons hartelijk ontvangt. De jongen zoekt in het systeem. “Uw reservering staat er niet in!?” zegt hij. “Ik heb de reservering via uw website geregeld, alles netjes ingevuld en gereserveerd. 6 personen. De ronde tafel als voorkeur!” antwoordt Richard.

 

Horeca toppers

Terwijl iedereen staat te wachten ga ik naar het toilet en loop ik langs de open keuken. Daar staan een man en een vrouw, gekleed in een gaaf koks-tenue, zich een slag in de rondte te werken. Een snelle blik in de keuken en ik zie dat het er schoon uitziet. Net zoals het toilet er netjes uitziet. Dan opeens licht achter de spiegel een advertentie op:

“HORECA TOPPERS GEZOCHT”

De wervende tekst spreekt mij wel aan, maar helaas is het van een uitzendbureau. Dat vind ik minder geslaagd. “Krijgen die HORECA TOPPERS betaald volgens de cao Horeca? Bouwen ze pensioen op? Hoe zit het met hun scholing? Maar vooral, hebben die TOPPERS uitzicht op een vast contract en krijgen ze snel een hypotheek?” zeg ik tegen mezelf.

 

Top avond

Ik kom terug van het toilet. De medewerker tegen Richard: “Het is helaas geen ronde tafel want die zijn allen bezet, maar ik heb iets geschoven met de tafels zodat jullie gezellig bij elkaar kunnen zitten. Neem plaats, bekijk onze kaart en geniet van deze avond. Enne, excuses dat het goed verlopen is met de reservering via onze site”.

De bestelling gaat prima. Eerst een drankje vooraf. Als de drank wordt gebracht zegt de jongen: “Dit drankje is op kosten van de zaak vanwege het ongemak!” De avond vordert met prima eten en door de goede binnenkomer van de bediening èn omdat we zo gezellig bij elkaar zitten nuttigen we enkele extra drankjes.

 

Concurreren op arbeidswaarden, ten koste van de horecamedewerker

Vlak voor het naar huis gaan, ga ik nog even naar het toilet om nog een keer naar de mirror-advertentie te kijken. “Hmmmmm, welke TOPPER zou hier mee akkoord gaan? In de horeca werken op uitzendbasis, en misschien zelfs via een nul-uren contract. En via welke cao?”

In de horeca is krapte op de arbeidsmarkt en nog steeds is er geen nieuwe cao Horeca. Ik vind dat onverantwoord van de werkgevers organisatie, want nu gaan bedrijven concurreren op arbeidsvoorwaarden. Over de rug van horeca medewerkers wordt er geld verdiend zonder dat er bijvoorbeeld een fatsoenlijke waardering en functie-omschrijving tegenover staat. Het zijn toch jongens en meisjes die tussen de tafels door meters maken om de klanten te bedienen EN natuurlijk de kok in de keuken die vaak onder stress iets moois en lekkers bereidt om gasten te laten genieten.

Bij het verlaten van het CHIQUE restaurant, druk ik de jongen een biljet van vijf euro in zijn handen. “Bedankt voor de sublieme bediening. Enne, topper in de horeca, mogen jullie de fooien zelf houden?”, vraag ik aan de jongeman. “Dat is hier prima geregeld meneer, want dat gaat in een fooienpot en wordt aan het einde van de dienst verdeeld over alle medewerkers.”