Stel je vraag over werk en inkomen

Wat zijn de regels omtrent fooi in de Horeca?

Bij het ene bedrijf krijgen enkel de fulltimers hun fooi uitbetaald. Bij het andere bedrijf is de fooi alleen voor de bediening. Forummer Tobias gaf bij ons aan nog nooit iets van de fooi te hebben gezien en hij had ook geen enkel idee waar de fooi bleef.

Fooi voor medewekers, niet voor de baas

Zoals je hierboven al leest: over fooi zijn geen duidelijke regels. In de cao is het kopje fooi nog niet opgenomen. Echter heeft ooit de rechtbank vastgesteld dat fooi ontvangen door medewerkers ook van de medewerkers is. Het is dus niet zo dat jouw werkgever dit mag inhouden. De verdeling van fooi regelt het personeel onderling.

Fooi is een extra beloning voor hoe goed jij je werk doet. Ben jij vrolijk en vriendelijk? Dan krijg je over het algemeen een hogere fooi dan wanneer jij die dag niet helemaal lekker in je vel zit.

Gepinde fooi is lastig

In principe bepaalt de werkgever niet de verdeling van de fooi. De werknemers krijgen de fooi in handen tijdens het afwikkelen van de rekening. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor de digitale manier van betalen. Hierdoor wordt de fooi vaak ook rechtstreeks op de rekening van de werkgever gepind. Dit zorgt ervoor dat het verdelen van de fooienpot lastiger is

Geen loon, maar wel inkomen

Belangrijk om te weten is dat fooi niet gezien wordt als loon. Je betaalt daarom er geen loonbelasting over. Maar let op: fooi wordt wel gezien als inkomen door de belastingdienst. Geef je ontvangen fooi dus altijd op bij het vakje inkomen wanneer je belastingaangifte doet.

Kortom: er zijn geen duidelijke regels over fooi, hoewel de Hoge Raad wel ooit de uitspraak in een zaak heeft gedaan dat fooi ontvangen door medewerkers ook toebehoort aan medewerkers.

Tips over het verdelen van fooi

 1. Zorg voor een fooienpot en stel een beheerder van de fooienpot aan. De beheerder houdt ook de online fooien bij zodat het duidelijk is hoeveel fooi er totaal is.
 2. Wees sociaal en laat ook de harde werkers in de keuken profiteren van de ontvangen fooi. De hele beleving maakt dat er fooi ontvangen wordt of niet. En daar levert iedereen zijn aandeel in.
 3. Maak duidelijke afspraken met elkaar voor welk doel de fooi ingezet gaat worden. Willen jullie samen op teamuitje? Of wil liever iedereen elke maand een extra zakcentje?
 4. Werkt de ene collega meer uren dan de ander? Kies er dan voor om een verdeelsleutel aan de fooienpotverdeling te hangen. Hoe? Hieronder volgt een klein voorbeeld.

Bij bedrijf A werken in totaal 10 collega’s. 5 collega’s werken 40 uur en de overige 5 collega’s werken 20 uur. In de fooienpot zit deze maand 1000 euro.

De 5 collega’s die 40 uur werken krijgen een 100% deel p.p. van de fooi en de 5 collega’s die parttime werken ontvangen 50% deel p.p.

We tellen de percentages bij elkaar op: 5x 100% + 5x 50% = 750%
Omdat er in totaal 750% verdeelt moeten worden delen we het totaalbedrag van de fooi €1000 door 750 = 1.33. Vervolgens vermenigvuldigen we 1,33 met het percentagedeel van elke werknemer.

Collega’s die 40 uur werken ontvangen €133,33 p.p. en collega’s die 20 uur werken ontvangen €66,66 per persoon.

Laat je horen

Heb jij vragen over jouw fooi? Of wil jij je verhaal delen? Doe dat dan hier op Je Achterban. Wij helpen jou namelijk graag verder.

 • In een eerdere baan verdeelde de werkgever de fooien en hij deelde zelf ook mee, omdat hij van smorgens vroeg tot s avonds laat met zijn werk (zaak) bezig was, zei hij. Hij werkte 16 uur per dag, zo zei hij. In mijn latere baan mocht ieder zijn fooi houden en had ik in een week meer fooi dan met mijn eerdere baan in een maand, met het dubbele aantal uren.

 • het muntje van de fooi heeft ook twee kanten:

  1. Iedereen werkt mee aan de hele beleving. De afwasser dat alles schoon en netjes is, de koks zorgen voor goed en verzorgd eten, de bediening voor de service en de vriendelijke lach. Zo heeft iedereen die met de zaak bezig is invloed op de beleving van de gast! Dus zou ook iedereen recht hebben op de extra die de gast er voor geeft.

  2. Over het algemeen is de bediening het die er het hardst voor werkt. Die staan altijd als eerste tegenover de gast als deze klachten of iets te zeuren heeft. Ook heeft deze de meeste invloed op als het wel goed gaat! Een koud gerecht is door snel handelen en een beetje humor al snel geen probleem meer. En als dit soort gevallen goed word opgelost, krijg je vaak ook meer fooi aan het einde! ('Iets kleins omdat je het zo goed hebt opgelost')  Zo zou deze bediening dus het meeste recht op de fooi moeten hebben.

  Zelf vind ik deze verdeling het fijnste: Fooi eerlijk verdeeld over ieder gewerkt uur: Bediening het meest, de koks de helft, en de afwassers en schoonmakers een kwart.

 • Deelt manager/ bedrijfsleider mee in de fooi

 • Dag,

  Bij mijn vorige bedrijf waar ik van 06-2019 tot 02-2020 werkzaam ben geweest doen ze de fooi om de 3 a 4 maanden verdelen. Nu kreeg ik vorige week de fooi van dec 2019 tot maart 2020 en dit was 40 euro terwijl ik fulltime werkte en andere collegas die  parttime werken kregen rond de 160 euro... kan ik nu actie ondernemen of iets doen waardoor ik toch nog mijn echte fooi kan krijgen?

  Ik heb dit ook nog nooit meegemaakt

 • Mag jouw werkgever de helft van je fooi inhouden en die helft verplichten voor eigen consumptie buiten werktijd ( dus aan drankjes met vrienden als je niet staat ingeroosterd etc) ?

 • Mijn werkgever heeft fooi ingehouden. Dit bedrag wordt voor het personeel feestje gespaard, zei hij.

  Wij waren vorig jaar 3 keer uitgegeten met het team. Als ik de bedragen van het uitgegeven bij elkaar optel, wordt toch veel kleine bedrag te vergelijken met wat de klanten hadden in het hele jaar gegeven aan fooi. Ik vind het oneerlijk :(