Stel je vraag over werk en inkomen

Weet jij wat een cao is?

Als je in de horeca werkt, kan het maar zo zijn dat de afkorting cao de afgelopen tijd vaak langs is gekomen. Misschien ben je iets tegen gekomen op Facebook of hoor je je collega's over jullie cao. De horeca heeft namelijk al een tijdje geen cao meer en dat is een actueel gespreksonderwerp. Veel mensen zouden namelijk erg graag willen dat er weer een nieuwe cao komt. Maar wat is dat eigenlijk, die cao?

Hierbij delen we graag een blog van NextNow.nl waar het duidelijk wordt uitgelegd. Next Now is een jongerenplatform waar iedere dag blogs verschijnen over jouw werk en inkomen. Over de cao schreven ze de volgende blog:


 

Dít is nou een cao
Alles over de collectieve arbeidsovereenkomst

 

De afkorting ‘cao’ heb je vast wel eens voorbij horen komen op het journaal of tijdens een talkshow op televisie. Of je hebt het woord gelezen in een artikel in de krant of op een nieuwswebsite. Maar wat is een cao nou eigenlijk? Na het lezen van deze blog weet je dat voor eens en voor altijd!

Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Dat is dus een overeenkomst die afgesloten wordt voor en door meerdere mensen of partijen. Vergelijk een cao maar een beetje met een contract dat jij met je baas hebt afgesloten. Daarin staan allemaal afspraken die jouw werkgever met jou maakt en jij met hem. Ook in een cao staan afspraken die te maken hebben met je baan.

 

Afspraken in de cao
 
Het grootste verschil tussen een ‘normaal’ arbeidscontract en een collectieve arbeidsovereenkomst is dat een cao een verzameling van afspraken is voor alle werknemers binnen een bedrijf of binnen een bepaalde bedrijfstak. Welke afspraken er allemaal opgenomen zijn in een cao? Deze arbeidsvoorwaarden zijn sowieso altijd opgenomen:
 
  • Werktijden: hoe laat moeten werknemers op hun werk verschijnen en uit hoeveel uren bestaat een fulltime contract bij een bepaald bedrijf? 

  • Beloningen: wat zijn de loonschalen die voor werknemers in een bedrijf of binnen een bepaalde sector gelden?

  • Vakantiedagen: hoe zit het met het aantal vakantiedagen die werknemers per jaar kunnen opnemen?

  • Pensioenregelingen: (misschien niet iets waar je nu aan denkt, maar…) hoeveel pensioen bouw je op tijdens het werken bij een bedrijf?

  • Regels voor overwerken: wat is de beloning die werknemers krijgen voor gemaakte overuren en hoe vaak mag een baas jullie laten overwerken?

  • Regelingen voor ziekte en ongevallen: welke afspraken zijn er op dit gebied gemaakt? Draait een werkgever voor de kosten op bij een bedrijfsongeval?

  • Ontslagregelingen: welke afspraken gelden er voor werknemers die ontslagen worden door hun baas?

  • Scholing: Welke cursussen kunnen er gevolgd worden en hoeveel geld is er beschikbaar voor deze cursussen?

Cao is de baas!

Wanneer gelden nou de afspraken uit een cao en wanneer die uit een persoonlijke arbeidsovereenkomst? Dat is simpel: de cao is de baas! Tenminste, als jij binnen één van de ruim 900 cao’s valt. Er zijn namelijk ook bedrijven en sectoren waar geen cao’s gelden (ruim 15 procent in ons land). Maar goed, stel dat er in jouw contract staat dat je als 19-jarige het minimumloon van 4,57 euro moet verdienen, maar de cao zegt 5 euro. In dat geval heb je dus recht op die 5 euro. De afspraken in een cao zijn bijna altijd gunstiger dan de arbeidsvoorwaarden in de wet: mooi meegenomen!

CNV Vakmensen
 
Bij het afsluiten van een cao zijn minimaal drie partijen betrokken: één of meer werkgevers, één of meer werkgeversorganisaties en de vakbonden. CNV Vakmensen probeert, als vertegenwoordiger van de werknemers, dus bijvoorbeeld een mooi salaris af te spreken met werkgevers. Daarbij kun je zelfs zeggen dat de cao sterker is dan de wet! Minimumlonen zijn namelijk bepaald door de Nederlandse overheid (lees hier meer over het minimumloon!), maar de salarissen in een cao zijn doorslaggevend. En dan zijn er nog mensen die twijfelen aan het belang van een cao…
 
 
Heb jij het wel eens met je collega's over het ontbreken van een cao Horeca?