Stel je vraag over werk en inkomen

Werken in de horeca is goed voor je carrière

Wist jij dat Madonna vroeger serveerster was? En Lady Gaga ook? Zelfs Barack Obama heeft een tijd gewerkt als ijsverkoper. Je zou dus kunnen stellen; werken in de horeca is goed voor je carrière.

Waarom?

De gast staat centraal
Geen blijer moment dan het moment waarop de gast tevreden de zaak verlaat. Uiteraard nadat hij je een compliment heeft gegeven over jouw gastvrijheid skills en je heeft achter gelaten met een dikke fooi. Maar dat krijg je niet zomaar. Je weet dat een vriendelijke lach, een grapje of een simpele vraag de gast een prettig gevoel geeft. Én daar wordt jij dan weer blij van.

Een gast gun je een fijne avond en wanneer hij dan een verkeerde wijn bij het gerecht bestelt probeer jij de gast daar van te behoeden. Want uiteindelijk geniet jij het meest als de gast genoten heeft.

Deze skills komen goed van pas. Ambieer jij een carrière in de politiek of in het bedrijfsleven? Dan weet jij hoe jij je klanten tevreden houdt. Jij weet als geen ander hoe je ook de klant of je collega een goed gevoel kan bezorgen.

Bikkels
35 graden Celsius en Nederland ligt plat. Massaal bezoeken we de strandtenten, ploffen neer op terrasjes en ’s avonds prikken we allemaal een vorkje buiten de deur. Ha, allemaal behalve het horecapersoneel. Jij mag bikkelen en de grootste uitdaging op zo’n dag is je zweetdruppels in toom houden. Terwijl het megadruk is op het terras en de gasten ongeduldig worden blijf jij lachen. Vraagt je baas je om over te werken? Geen probleem, jij gaat door.


Geen 9 tot 5 mentaliteit voor jou! Ook in een kantoorbaan ben jij niet degene die bij mooi weer de laptop dichtklapt rond een uur of half vier om vol gas door te rijden naar het strand. Jij maakt eerst je werk af. Ondanks dat je dan als laatste door de beveiliging het kantoor uitgestuurd wordt. Hard werken wordt beloond en levert een voldaan gevoel op.

Entertainer
Ben jij alleen maar een barman? Wacht maar tot je jouw trukendoos opent. Cocktails shaken, moppen tappen, sterke verhalen vertellen of volop meedansen op de top 40. Jij zorgt er voor dat het bruist van de gezelligheid. Dat komt natuurlijk omdat jij een geboren entertainer bent en gasten aan je lippen hangen wanneer jij wat vertelt. Ondanks dat je misschien met deze skills geboren bent krijg je in de horeca volop de kans om dit verder te ontwikkelen.


De entertain skills komen prima van pas in een volgende uitdaging. Barack Obama verkocht vroeger ijs en heeft daar misschien wel geleerd hoe hij zichzelf kan verkopen. Niets belangrijker dan dat in zowel het bedrijfsleven als in de politieke wereld. Hoe verkoop jij jezelf zonder op te scheppen? Hoe zorg jij ervoor dat iedereen aan je lippen hangt bij het verkopen van je nieuwe plan? Voor een echte horecatijger geen probleem!

Hoe zie jij je toekomst? Blijf jij voor altijd werken in de horeca? Of ambieer jij een andere carrière?
In veel cao’s is afgesproken om een bepaald budget beschikbaar te stellen aan werknemers om zichzelf verder te ontwikkelen.


Stelt jouw baas een opleidingsbudget beschikbaar?