Stel je vraag over werk en inkomen

Mag mijn werkgever eisen dat ik mijn privé telefoon gebruik voor werkdoeleinden? Zo ja, wie vergoed mijn telefoon dan als deze defect raakt?

Hallo,
Ik werk al 7 a 8 jaar voor dezelfde werkgever. Ik Heb zelf de instelling: zolang de werkgever goed voor mij is ben ik goed voor hun. Mijn werkgever eist van mij dat ik mijn eigen mobiele telefoon gebruik tijdens het werk. Daartegenover staat wel dat als ik een keer een appje stuur privé dat ook geen probleem is.

Echter, is het met 2 collega’s nu voorgekomen dat zei schade aan hun telefoon hebben opgelopen tijdens het werk. 1 telefoon ook geheel Total los. Dit was ook duidelijk aantoonbaar dat dit tijdens het werk gebeurd is en hier ook geen twijfel over mogelijk was. Mijn werkgever wilt de telefoons niet vergoeden. Dit is toch raar aangezien mijn werkgever van ons eist dat wij onze telefoon gebruiken. En ik kan die ook niet missen aangezien ik met diverse buitenbedrijven en contactpersonen telefonisch contact heb.

Wat zijn mijn (onze) rechten? Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Aangezien mijn relatie met mijn werkgever toch zeer goed is.

Goed om te weten: ik werk in een technische omgeving (elektra) binnen een bedrijf wat de horeca cao hanteerd.

Met vriendelijke groet,Splintertje

Reacties (4)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Splintertje,

  Naar ik begrijp gebruiken jullie je privé telefoon bij het uitvoeren van jullie werkzaamheden. Op basis van de voor mij kenbare gegevens is de cao Horeca op jou (en je collega's) van toepassing.

  Het mag van een goed werkgever verwacht worden dat hij een beleid opstelt inzake een redelijke vergoeding bij het gebruik van de privé telefoon voor werk. In beginsel is het ook de werkgever die dient te voorzien in materiaal die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden. Er bestaat geen concrete regelgeving over de hoogte van een vergoeding, maar een vergoeding is meer dan op zijn plaats. Wellicht dat de OR of personeelsvertegenwoordiging daarin bij kan staan.

  Voor wat betreft de schade die is ontstaan aan materiaal ten tijde van de werkzaamheden behoort de werkgever de aansprakelijkheid op zich te nemen. De zorgplicht van een werkgever voor ontstane schade (ook bij derden) reikt erg ver. Op grond van art. 7:658 BW is een werkgever aansprakelijk voor schade die een werknemer lijdt tijdens de uitoefening van zijn werk, tenzij hij aantoont dat hij zijn verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Oftewel, de werkgever dient op te draaien voor de kapotte telefoons.

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


  Met vriendelijke groet,

  Robin Hofland
  CNV Info
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Gebeurt dit overigens wel vaker dat horeca werkgevers verwachten van hun personeel dat ze hun privé mobiel gebruiken voor werk? Zo ja hoor ik graag van jullie als hoe je dit geregeld is bij jullie en wat je daar van vindt.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Hallo,
   Ook in het bedrijf waar ik werk wordt verwacht dat we onze eigen telefoon gebruiken. We werken op verschillende locaties, dus worden alle medewerkers regelmatig gebeld of moeten we zelf bellen / appen. Bijvoorbeeld om door te geven dat we moeten worden opgehaald om naar een andere locatie gebracht te worden. De kosten lopen niet de pan uit, maar ik vind het vervelend om mijn eigen telefoon altijd in de zak te moeten hebben i.v.m. schade. Ook heb ik geen mobiel internet op mijn telefoon en dat wil ik er ook niet opzetten, alleen voor mijn werkgever. Als ik mijn werkgever hierop aanspreek zegt hij dat ik de enige ben die daar problemen mee heeft en dat hij voor mij wel een uitzondering wil maken door me niet te bellen en naar me toe te rijden als dat nodig is.
   Er werken veel mensen met een 0-uren contract in een kort dienstverband, dus die zullen niet meteen in hun eerst week klagen over hun telefoon. Ik vraag mij toch af of het redelijk is dat wij onze eigen telefoon moeten gebruiken.
   Groeten, Peter
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op peter1234:

   Beste peter1234,

   Of het redelijk is dat de werkgever verwacht dat u uw eigen telefoon gebruikt voor uw werkzaamheden is afhankelijk van hoe vaak u deze dient te gebruiken voor uw werkzaamheden. Als het heel vaak voorkomt zou werkgever er ook voor kunnen kiezen om u een telefoon voor het werk in bruikleen te geven. Voor privé gebruik zou u wel een redelijke vergoeding kunnen afspreken met uw werkgever. Dit omdat zoals eerder ook al aangegeven van werkgever wel verwacht kan worden dat hij een beleid opstelt het gebruik van uw eigen telefoon.
Terug