Stel je vraag over werk en inkomen

Vakkracht bonus

Ik ben momenteel werkzaam in de horeca en wordt binnenkort 21 jaar oud. Bij het lezen van de loontabel horeca CAO juni 2021 viel mij iets op.

Als 20 jarige zou ik €8,27 krijgen per uur (minimumloon), maar omdat ik tot vakkracht groep III (3) behoor krijg ik €9,83.

Dit is een verschil van €1,56. Momenteel krijg ik dus €1,56 omdat ik vakkracht ben.

Wanneer ik 21 wordt, zal ik €10,93 krijgen per uur in plaats van de €10,34 minimumloon.

Dit is een verschil van €0,59.

Ik begrijp dat ik aan het eind van de maand alsnog meer geld ontvang omdat ik vakkracht ben, maar het voelt wel alsof mijn ervaring plotseling minder waard is.

(Een 20 jarige met ervaring is ongeveer 19 procent meer waard dan een 20 jarige zonder ervaring, terwijl een 21 jarige met ervaring ongeveer 6 procent meer waard is dan een 21 jarige zonder ervaring)

Ik verwacht niet dat deze post landelijke loontabellen aan zal passen en ik verwacht ook niet dat dit verschil onbewust is.

Wel hoop ik dat jullie aan mij duidelijk willen maken waarom deze keuze is gemaakt.

Alvast bedankt voor jullie tijd!

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Ticho,

  Er zit geen hogere strategie achter inderdaad. Het verschil kan in de loop van jaren ontstaan zijn, door verhogingen van het WMJL in verhouding tot de verhogingen van de eigen loonschalen.

  Ik kan het verschil niet zomaar verklaren. Het idee erachter is niet, omdat een vakkracht van 20 jaar in verhouding tot een niet vakkracht meer waard is. Het heeft te maken met de opbouw van de verschillende loonschalen door de jaren heen. Het is wel zo dat het loon van een vakkracht in de cao het startloon van de schaal betreft. Elke schaal heeft ook een eindloon. Een werkgever kan een werknemer qua ervaring en kennis goed indelen binnen het startloon en het eindloon.

  Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.

  Groet,

  Jacqueline Twerda
Terug