Stel je vraag over werk en inkomen

Kan mijn werkgever mij verplichten 10 voor aanvang werktijd aanwezig te zijn? Als ik dit niet ben trekken ze een kwartier werktijd af.

We werken tegenwoordig met een vingerscan. Op zich geen probleem maar nogmaals: kunnen ze dit verplichten?

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik denk dat het niet onredelijk is, dat een werkgever vraagt wat eerder aanwezig te zijn. Als ik een afspraak heb, zorg ik er ook altijd voor dat ik wat eerder ben. Wanneer je om welke reden dan ook er niet 10 min. voor aanvang werktijd bent, mag jouw werkgever jou daar op aanspreken als het onderdeel is van werkafspraken tussen jullie. Jouw werkgever heeft niet het recht dan zomaar een kwartier van jouw werktijd af te trekken. Is het zo dat wanneer jij wat later bent, jij niet stipt op tijd ook kan beginnen met jouw werkzaamheden?

  Jouw vraag over de vingerscan kan ik niet zomaar beantwoorden. Het lijkt een heel moderne manier van de oude prikklok. Ik heb wel gehoord dat er een uitzendbureau heel erg trots op is, dat ze dit systeem hebben ingevoerd. Ik kan me voorstellen dat het best intimiderend over kan komen en je erover nadenkt of je dit wel zo wilt.
  Ik moet je eerlijk zeggen, dat het mij ook een raar gevoel geeft. Toch als je het vergelijkt met het systeem van inklokken, lijkt het niet ernstig. Ik weet niet of jij hiertoe verplicht kan worden. Dat zal ik moeten navragen.

  Ik kom er op terug. Groet, Jacqueline
Terug