Stel je vraag over werk en inkomen

Mag ik zonder schriftelijk contract in de horeca per direct ontslag nemen?

Ik werkt nu ongeveer 2 1/2 maand in de horeca als Part-time kracht. Vaak wordt ik een avond ingeroosterd en op dezelfde avond nog afgebeld omdat ze mij niet nodig hebben. Ik heb ook nog geen zwart op wit contract gezien, alleen een loonbelasting verklaring en een urenlijst (geen loonstrookje). Heb ik nu het recht om per direct ontslag te nemen?

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Marije,

  Nee, je hebt niet het recht om per direct ontslag te nemen. Omdat je niets zwart op wit hebt, is dus zowel door jou als je werkgever niet aan te tonen of het gaat om een tijdelijk of vast dienstverband. Bij een tijdelijk dienstverband kan namelijk in je contract staan vermeld dat er een mogelijkheid is tot tussentijdse opzegging. Je dient nu uit te gaan van de wettelijke opzegtermijn die 1 maand is. Je dient je opzegging altijd schriftelijk voor het einde van de betreffende kalendermaand te doen. Ook het advies om aan te geven dat je graag een schriftelijke bevestiging van je opzegging wilt krijgen.
  Krijg je je loon per maand uitbetaald en je gaat deze maand opzeggen, dan is de maand september je opzegtermijn. Krijg je je loon per 4-weken uitbetaald, dan dien je je opzegging te doen in een 4-wekenperiode. De hierop volgende 4-wekenperiode is dan je opzegtermijn.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Officieel mag je dan niet per direct ontslag nemen. Omdat je wel een dienstverband aan bent gegaan.
  Je werkt daar immers. Of er nu iets vast is gelegd of niet.
  In de praktijk zal een werkgever die niet de moeite neemt om een contract op te stellen ook niet moeilijk doen wanneer je stopt.
  Gewoon zeggen dat je ermee kapt.

  Een werkgever die zo zijn zaken regelt zal voor een part time medewerker(die hij zelf vaak af belt) echt niet de moeite gaan doen om tegen je in te gaan en eventueel juridische stappen te ondernemen.
Terug