Ik heb een vraag:

Ik had een vraag. Ik werk in de keuken als kok en heb al 3x een 0 uren contract gekregen van 3 keer een half jaar. Ik draai per week 20 uren en soms meer. Hoe zit het als ik ziek ben of vakantie aanvraag krijg ik dan uitbetaald en heb ik recht op een meer

Ik had een vraag. Ik werk in de keuken als kok en heb al 3x een 0 uren contract gekregen van 3 keer een half jaar. Ik draai per week 20 uren en soms meer. Hoe zit het als ik ziek ben of vakantie aanvraag krijg ik dan uitbetaald en heb ik recht op een meer uren contract. Ik heb een contract lopen tot november wat als hun mij niet meer inroosteren of mijn contract opgezeggen midden in mijn contract mag dat en is er een opzegtermijn voor?

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste C__,

  Als je ziek wordt, wordt er gekeken naar het aantal uren dat je gemiddeld hebt gewerkt in de 13 weken voordat je ziek werd. Dat gemiddelde aantal uren wordt doorbetaald.

  Per gewerkt uur bouw je 0,0961 vakantie-uur op. Als je vakantie neemt, kun je aangeven hoeveel vakantiedagen je opneemt en er dus worden uitbetaald. Hoewel het niet letterlijk in de cao staat, zou in alle redelijkheid kunnen aansluiten bij het gemiddelde aantal uren dat je in de afgelopen 13 weken hebt gewerkt.

  Je contract mag niet zomaar beëindigd worden, daarvoor moet je werkgever eerst goedkeuring vragen aan het UWV of de kantonrechter. Met een 0-urencontract kan het zo zijn dat je niet meer wordt ingeroosterd. In dat geval zul je een beroep moeten doen op het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang. Je moet dan het standpunt innemen dat je gemiddeld (bijvoorbeeld) 20 uur per week werkt en dat er dus eigenlijk geen sprake is van een nulurencontract, maar dat je een contract hebt van 20 uur en dat die 20 uur dan ook aan je moeten worden doorbetaald.

  Groeten,
  CNV Info
Terug