Stel je vraag over werk en inkomen

NOW

Hoi, ik werk in de horeca. Nu belde mijn werkgever mij gisteren om mij te vertellen dat hij mij geen loon zou betalen deze maand tenzij ik vakantie-uren inlever of de aankomende maanden extra ga werken. Ik weet nog niet of hij gebruik maakt van de NOW regeling maar gezien zijn reactie denk ik van niet. Wat als dit het geval is? Kan ik dan nog op de een of andere manier mijn loon uitbetaald krijgen zonder dat ik moet toegeven aan zijn opties? Momenteel zit ik dus thuis omdat ons lunchcafe is gesloten. Ik werk bij een cateraar.

Reacties (7)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste J. Winnen,

  Als je een contract hebt voor vaste uren, moet je werkgever die uren gewoon aan je doorbetalen, ook al is er nu geen werk. Het gevolg daarvan is wel dat je nu min-uren opbouwt (zie artikel 2.12 van de cao). Je werkgever kan je later vragen om die min-uren (binnen de grenzen van de cao en de wet) weer in te halen. Je kunt niet verplicht worden om vakantiedagen op te nemen.

  Kortom: je hebt nu recht op je loon, ook al kun je niet werken. Op grond van de cao bouw je dan wel min-uren op, die je later moet inhalen. Je werkgever mag echter geen vakantie-uren inhalen.

  Met vriendelijke groet,
  CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Ik heb een parttime contract naar rato, zoals ze het nemen, voor 1040 uur per jaar. met een gemiddelde van 20 uur per week. Kan mijn werkgever mij verplichten deze min-uren op een later termijn te compenseren? Nu heb ik gezegd dat ik dit niet kan beloven aangezien ik vaste dagen werk. Zij willen geen gebruik maken van de NOW regeling omdat ze bij een gedeeltelijke omzet verlies maar 45% krijgen vergoed en ze willen dus niet zelf voor de resterende 55% opdraaien. Ik krijg nu dus geen loon van mijn werkgever. Wat is uw advies? Ik heb begrepen dat ik wel een ww kan aanvragen.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op J. Winnen:

   Beste J. Winnen,

   Het feit dat je min-uren opbouwt blijkt uit de cao, dat is een gegeven. Is er in je contract afgesproken dat je vaste dagen werkt? Als dat zo is, kan je werkgever je alleen op de vaste dagen inzetten. Het kan dan zo zijn dat je niet al je min-uren kunt inhalen. Dat komt dan niet voor jouw rekening.

   Als er geen vaste werkdagen zijn afgesproken in je contract kun je niet afdwingen dat je alleen op die dagen werkt. Je werkgever mag je dan vragen om de uren in te halen. Je hebt daar dan tot zes maanden na afloop van het kalenderjaar de tijd voor. Lukt het niet om je uren binnen die periode in te halen dan vervallen ze. Mocht je eerder uit dienst treden dan mogen de min-uren met de eindafrekening verrekend worden als je door je eigen toedoen niet de uren hebt gewerkt.

   Als je beslist dat je de uren niet wilt inhalen, kun je niet zomaar WW aanvragen. Je krijgt pas WW als je op een geldige manier ontslagen bent en dat is hier volgens mij niet aan de orde.

   Kortom: je hebt recht op loon, maar op grond van de cao kan je werkgever je wel vragen om min-uren later in te halen. Als je daar niet aan kunt/ wilt voldoen, mag je werkgever je inderdaad vragen om (onbetaald) verlof op te nemen. Je krijgt vervolgens pas WW als je ontslagen bent en dat is nu volgens mij niet aan de orde. Overigens maakt het niet uit of je werkgever wel of geen gebruik maakt van de NOW-regeling. In beide gevallen geldt bovenstaande.

   Met vriendelijke groet,

   CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Hallo Yanick,
   Hartelijk dank voor je antwoord. Ik ben weer een stuk wijzer. Dus zelfs al zou mijn werkgever gebruik zou maken van de NOW regeling kan hij mij toch nog verzoeken mijn gemiste uren in te halen? Dat vind ik raar. Want je zou verwachten dat, gezien de uren (deels) vergoed worden door de staat, ze dan ook geschreven worden. Dit snap ik niet helemaal. Ook al geldt dit nu niet voor mij aangezien mijn werkgever geen gebruik maakt van de regeling. Maar ik wil het toch weten. Wel balen want zo val ik dus tussen wal en schip. En hierin ben ik vast niet de enige, want niet iedereen met een flex contract kan later zomaar die verloren uren inhalen.

   Met vriendelijk groet,
   J. Winnen.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op J. Winnen:

   Beste J. Winnen,

   Ik kan me voorstellen dat je dat vreemd vindt. Het is alleen zo dat in geen enkele cao of wet van tevoren bedacht is dat een situatie als deze zou kunnen gebeuren. De cao biedt dus de mogelijkheid dat er min-uren ontstaan die je later moet inhalen als je niet werkt.

   Los daarvan heeft de overheid de NOW-regeling in het leven geroepen. Daarin is verder niets opgenomen over gewijzigde regels wat betreft de min-uren. De mogelijkheid tot het ontstaan van min-uren blijft er dus gewoon.

   Nogmaals: je hebt wel gewoon recht op je loon. Ook als je door andere situaties een keer niet aan je uren zou kunnen voldoen, mag er in de horeca gevraagd worden om die uren in te halen. Die mogelijkheid is er nu eenmaal op grond van de cao.

   Met vriendelijke groet,

   CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Hallo Yannick,
   Het komt er dus op neer dat ik nu geen poot heb om op te staan. Ik kan/wil op termijn niet extra uren draaien dan die 20 uur per week die ik tot nu toe werkte. Dus kan mijn werkgever gewoon besluiten mij nu niet uit te betalen. Zoals hij nu ook heeft gezegd, en staat hij dus volledig in zijn recht. Prettige situatie. Ik heb inmiddels wel ww aangevraagd, want volgens het UWV kon dit wel. Het zal mij benieuwen hoe dit verder gaat verlopen. Hoe dan ook dank voor je reactie. Ik ben er een stuk wijzer geworden.

   Met vriendelijke groet,
   J. Winnen.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op J. Winnen:

   Top voor de duidelijkheid, ik zit niet achter de Sociaal Juridische Medewerkers account, maar goed om te zien dat je alle nodige info hebt gekregen die je nodig had. Laat ons dan ook weten hoe dit afloopt voor je.

   Veel succes verder
Terug