Stel je vraag over werk en inkomen

Ik heb al 4 jaar een 0 uren contract. Ben nu ziek maar krijg geen loon. Hoe zit dat??

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Spike2013,

  Ook als je geen vast aantal uren hebt, moet je werkgever je loon doorbetalen tijdens ziekte. In artikel 7.5 van de cao horeca staat daarover het volgende:

  1. Als je te maken hebt met een wisselend aantal arbeidsuren, dan wordt de hoogte van je loon gerelateerd aan het gemiddeld aantal gewerkte arbeidsuren over een periode van 13 weken voorafgaande aan je eerste ziektedag.

  2. Als de periode van 13 weken geen juiste maatstaf voor vaststelling van het loon blijkt te zijn, dan wordt uitgegaan van een periode van 13 vierweekse tijdvakken of 12 maandtijdvakken.

  3. Als het gemiddelde van 13 weken, 13 vierweekse tijdvakken of 12 maandtijdvakken minder is dan het gemiddeld aantal uren dat in je
  arbeidsovereenkomst staat, dan geldt het gemiddeld aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst staat vermeld.

  Je geeft verder aan dat je een nulurencontract hebt. Heeft je werkgever je al een aanbod gedaan voor vaste uren? Vanaf 1 januari geldt dat je werkgever je een aanbod moet doen voor vaste uren als je minimaal 1 jaar als oproepkracht hebt gewerkt. Je werkgever moet je dan een aanbod doen gelijk aan het gemiddelde aantal uren dat je in het jaar daarvoor gewerkt hebt. Je bent uiteraard niet verplicht dat aanbod te accepteren, misschien heb je het bewust afgeslagen, maar het voordeel van vaste uren is in dit geval wel dat je in ieder geval die uren krijgt doorbetaald. Dat geeft over het algemeen minder ruimte tot discussie.

  Met vriendelijke groet,

  CNV Info
Terug