Stel je vraag over werk en inkomen

Volgens mij bestaat er in horeca geen fooienstelsel meer. Dat is ongeveer 30 jaar geleden afgeschaft door destijds de prijzen te verhogen. Om het nu via een achterdeur opnieuw in te voeren vind ik onjuist.Met een vriendelijke groet,Wim KlompsRelatienummer

Volgens mij bestaat er in horeca geen fooienstelsel meer. Dat is ongeveer 30 jaar geleden afgeschaft door destijds de prijzen te verhogen. Om het nu via een achterdeur opnieuw in te voeren vind ik onjuist.Met een vriendelijke groet,Wim KlompsRelatienummer 1225547Winterswijk.

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Beste Wim,

  Ik weet niet precies waar staat dat er een fooien systeem ingevoerd zou moeten worden.

  In Nederland bestaat geen systeem waar fooi kosten dekkend is in de prijs voor goed of dienst. Een fooi is een extra als blijk van waardering, maar zeker geen verplichting.

  Misschien zijn dan de prijzen 30 jaar geleden verhoogd, maar ik constateer, dat dit de laatste jaren zeker niet het geval is voor de lonen van werknemers in de Horeca.

  Als je kijkt naar het loon van de werknemer, zou een fooi meer dan op z'n plek zijn.

  Maar blijft dat er geen verplicht fooien systeem bestaat in onze Horeca.

  Toch zou ik deze blijk van waardering aan de Horeca werknemer blijven toejuichen.

  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Nergens staat dat er een fooiensysteem zou moeten worden ingevoerd. Het feit echter dat een vakbond actief het geven van fooien meent te moeten promoten is niet hun taak. Beter is te zorgen voor aanvaardbare en goede lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Dat is bij uitstek een taak voor de bond.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Wim Klomps.:

   Bedoelt u die mooie flyer waarop 10 euro staat afgebeeld als fooi voor werknemers in de horeca?

   Dit is nu juist een campagne om samen te komen goede arbeidsvoorwaarde. Alle vragen over aanvaardbare lonen en welke rechten werknemers hebben, krijgen ze hier beantwoord.

   De campagne is juist niet bedoeld om de horecamedewerkers af te schepen met een fooi... Nee om ze iets echt waardevols te geven. De wegwijzer tot een plek waar ze terecht met alle vragen over aanvaardbare lonen en andere arbeidsvoorwaarden.

   Hoop dat je mee helpt deze campagne een succes te maken. Geef de horeca werknemer dat kaartje en vertel, dat wij alleen samen kunnen komen tot betere arbeidsvoorwaarden. Bedankt alvast! Groet, Jacqueline

Terug