Stel je vraag over werk en inkomen

Mag mijn werkgever mij een reservedienst geven en de dag zelf pas laten weten of ik moet komen werken zonder mij te betalen?

Regelmatig sta ik op het rooster als 'reserve'. Dit houdt normaal gesproken in dat ik op die dag gebeld word wanneer er een zieke is of wanneer er extra drukte wordt verwacht. 9 van de 10 keer hoor ik echter de hele dag niks en heb ik de dag voor niets vrijgehouden. Ik krijg voor deze dagen niets betaald terwijl ik wel de dag vrij moet houden voor wanneer ik wel gebeld word. Klopt dit wel?

Reacties (5)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Beste Stefanie,

  Deze specifieke situatie staat niet omschreven in de cao en ook in de wet staat hier niets over opgenomen.

  Het hangt af van de afspraken die zijn gemaakt in jouw arbeidsovereenkomst.
  Wanneer jij invalkracht bent, geldt de garantie van 152 werken en loon bij een fulltime contract op jaarbasis. Dit komt neer op gemiddeld 3 uur per week.

  De werkgever is verplicht het rooster 14 dagen vooraf bekend te maken. Wanneer jij dan staat ingeroosterd als reserve en jij wordt niet opgeroepen, dan heeft de werkgever, behalve die eerder genoemde 152 uur geen verplichtingen.

  Je zou in overleg met de werkgever kunnen afspreken tot wanneer het op een waarop jij als reserve staat ingeroosterd het redelijk is te wachten op een telefoontje.
  Daarnaast zou je ook afspraken kunnen maken over het maximaal aantal in te roosteren reserve diensten per periode.

  Ik hoop dat ik hiermee jouw vraag heb beantwoord.

  Mocht je nog aanvullende vragen hebben of hulp willen bij zo een overleg met jouw werkgever, vraag mij gerust.

  Groet,

  Jacqueline

Terug