Ik heb een vraag:

Vraag: in de cao staan 2 stellngen mbt vakantietoeslag. 1 staat uitbetaling in mei/juni in de ander staat keuze uit jaarlijks of petiodiek, wat is het nu?

Graag uitleg, want is nu onduidelijk

Reacties (4)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Beste Duncan,

  Beide. In sommige gevallen kiezen werkgever en werknemer ervoor een inclusief loon af te spreken, dat betekent dat het opgebouwde vakantiegeld over de gewerkte uren direct in het salaris wordt verrekend, dus bij de periodieke salaris betaling.

  Wanneer dit niet het geval is moet het vakantie geld jaarlijks worden betaald in mei of juni.

  Groet,

  Jacqueline

  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Beste Jacqueline,
   Het geheel in overleg is mij duidelijk, echter zo staat het dus niet in de cao.
   Sterker bij 1 punt wordt alleen gesproken over uitbetaling in mei/juni bij een ander punt wordt gesproken over de 2 mogelikheden. Hij komt op deze manier over dar de wg bepaalt op welke manier uitbetaald wordt.
   Vandaar de onduidelijkheid
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Beste Jacqueline,

   Heb nogmaals de CAO nagelezen, en het blijft bij mij volstrekt onduidelijk wanneer het vakantiegeld uitbetaald wordt. Sterker in de door jullie afgesloten CAO ziet het ernaar uit dat de wg zelf kan bepalen wat te doen. Graag zou ik dan ook een reactie willen, wat nu het juiste is volgens de CAO en waar ik dit kan vinden!!

   Mvg Duncan
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Duncan0211:

   Beste Duncan,

   Ik zie niet waarom het voor jouw onduidelijk is. In artikel 3.22 nieuwe cao horeca staat dat voor invalkrachten, vakantietoeslag en opgebouwde vakantiedagen mogen worden uitbetaald in het uurloon.
   Daarmee is duidelijk dat dit dus alleen voor invalkrachten geldt.

   In artikel 4.16 nieuwe cao horeca staat dat je recht het op 8% vakantietoeslag welke wordt berekend over de gewerkte uren in een vakantie jaar en welke uiterlijk in juni van dat jaar zal worden uitbetaald.

   Hierin zie ik niet waar de werkgever dit zelf mag bepalen. Bij een invalkracht, een werknemer die in aanmerking komt volgens de cao om invalkracht te zijn, mag de werkgever ervoor kiezen het in het loon in te rekenen, voor alle overige werknemers geldt, dat dit eens per jaar moet berekend over het totaal aantal gewerkte uren in dat vakantie jaar en uiterlijk in juni van dat jaar in eens betaald moet worden. Dat is voor mij heel duidelijk.

   Ik zou van jou graag willen weten waar jij de onduidelijkheid haalt uit de cao, dan kan ik misschien beter begrijpen waar de onduidelijkheid vandaan komt.

   Groet,

   Jacqueline
Terug