Ik heb een vraag:

Ik ben technisch medewerker bij een bowlingcentrum (op mijn contract staat hoofd technische dienst) en momenteel ben ik met mijn werkgever in discussie over compensatie van wel en niet gewerkte feestdagen. Ik kijk daarbij naar jullie cao, artikel 3.11 en 3

Volgens mij hebben wij recht op compensatie. Geen van mijn collega's in de bediening schijnt dit te interesseren, of durven het niet aan te kaarten.

Reacties (5)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  De CAO Horeca is duidelijk artikel 3.11 en 3.12. Voor het feitelijk werken die begint op een Feestdag met een uitloop van de dienst na 24.00 uur, geldt een compensatie. Voor elk uur werken op de Feestdag met uitloop van de dienst: 1 uur vervangende doorbetaalde tijd.
  Als tijd voor tijd binnen 6 maanden niet mogelijk is dan ontvangt de medewerker 50% toeslag op het uurloon van de op de feestdag gewerkte uren. De tijd voor tijd komt dan te vervallen.

  Indien een Feestdag samenvalt met een roostervrije dag dan geen recht op compensatie. Feestdagen kunnen samenvallen met het reguliere rooster maar op de feestdag zelf wordt of hoeft geen arbeid te worden verricht, dan heb je de feestdag al doorbetaald vrij en heeft u ook geen recht op compensatie.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Dank Voor dit antwoord, echter de laatste regel suggereert dat de niet gewerkte feestdag (al doorbetaald vrij) ergens anders wordt gecompenseerd. Mijn werkgever grijpt hiermee waarschijnlijk naar de bovenwettelijke vakantiedagen waarvan hij denkt dat we die krijgen ter compensatie van te werken feestdagen.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op TonO:

   Goede middag,

   Op het moment dat het bowlingcentrum besluit om op een feestdag dicht te zijn, dan zal uw loon doorbetaald moeten worden. Wanneer het bowlingcentrum wel open is op een feestdag en u wilt/kunt niet werken, dan zal u verlof aan moeten vragen en kost het u een verlofdag.

   Groeten,

   CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Dan zal mijn loon doorbetaald moeten worden, maar er komt dan 0 uren op mijn urenlijst te staan en gaat die dag dus alsnog ten koste van mijn uren/vakantiesaldo. Dit in tegenstelling van, ongeveer, de rest van heel werkend Nederland.
   Verder kom ik op zo een dag dus alléén niet aan mijn vakantiesaldo als de bowling open is en de werkgever zegt dat ik niet hoef te werken. Ik heb als technicus niets te maken met eventuele drukte van gasten, dus dat zou kunnen. Ik kan in de cao ook niets vinden van waaruit u dit antwoord gedistilleerd zou kunnen hebben, of kijk ik op de verkeerde plek?
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Goedemorgen,
   De dag zou niet van je vakantiesaldo gehaald moeten worden. De cao is duidelijk. Als je normaal gesproken op een feestdag zou moeten werken, maar het bedrijf is gesloten dan ontvang je gewoon je loon over die dag.
   Om te controleren of het inderdaad van je vakantiesaldo wordt afgeschreven zou je het saldo van je vakantiedagen moeten nakijken.
   Als je vakantiedagen niet worden afgeschreven dan zou je minder loon moeten hebben ontvangen als normaal. Maar dat zou je dan moeten kunnen zien op je loonstrook.
   In de cao staat heel duidelijk vastgelegd dat als je volgens rooster zou moeten werken op een feestdag, deze doorbetaald moet worden. Moet je de dag zelf werken, dan geldt de toeslag.
   Ik zou dit nogmaals bij je werkgever neerleggen met onze uitleg er bij.

   Vriendelijke groet,
   Pien Zijlstra
Terug