Ik heb een vraag:

Hoe werkt het precies met feestdagencompensatie binnen de horeca?

Op de website van Koninklijke Horeca Nederland zie ik dat medewerkers met een wisselend dienstrooster recht hebben op compensatie in de vorm van vrije dagen wanneer er wordt gewerkt op een feestdag. Mocht dat niet lukken dan is er recht op een salaris compensatie van 150%. Mijn werkgever geeft aan dat dit niet verplicht is en dat ik er dus geen recht op heb. Toch heeft mijn werkgever mijn salaris van beide kerstdagen afgelopen jaar met 150% uitbetaald. Hoe zit dit precies? Ik hoor het graag, alvast hartelijk dank.

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Wesley,

  Wat je zegt klop, dat staat in artikel 3.12 van de cao. Er zijn een aantal redenen waarom je geen recht zou hebben op feestdagencompensatie op grond van artikel 3.12 van de cao:

  - Je bent nog geen vakkracht;
  - Je hoeft niet te werken op de feestdag,

  Je bent vakkracht als je voldoende ervaringsuren in je functie hebt. Dat is in ieder geval aan de orde als je minimaal 1976 uur in die functie hebt gewerkt.

  Als deze situaties niet aan de orde zijn, is je werkgever wél verplicht tot feestdagencompensatie.

  Groeten,
  CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Goedemiddag,

   Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Ik ben vakkracht, zoals vermeld staat in mijn contract.
   Ook op Eerste Paasdag en Tweede Paasdag dit jaar heb ik gewerkt, maar geen compensatie mogen ontvangen. Nu rest mij de volgende vraag: is deze compensatie alleen geldig voor werknemers met een vast contract, of ook voor werknemers die werken op basis van een 0-uren overeenkomst?

   In eerste instantie is de feestdagen compensatie in de vorm van extra vrije dagen, hoe werkt dit wanneer je een 0-uren overeenkomst hebt? Of heb ik dan sowieso recht op 150% extra loon?

   Ik hoor het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Wesley Verbeek
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Wesley Verbeek:

   Hoi Wesley,

   Als jij vakkracht bent hoor je voor het werken op een feestdag gewoon een compensatie te krijgen. Het maakt niet uit of je een vast of tijdelijk contract hebt.

   Het uitgangspunt is dat je voor elk gewerkt uur een uur in vrije tijd krijgt die je binnen 6 maanden moet opnemen. Lukt dat niet, dan krijg je een compensatie van 50%, dus 150% in totaal. Ook hierbij maakt het dus niet uit of je een vast of tijdelijk contract hebt en ook niet of je een 0-uren contract hebt.

   Met vriendelijke groeten,
   CNV INFO
Terug