Stel je vraag over werk en inkomen

Op hoeveel uitbetaalde vakantiedagen heb ik recht

Ik heb een contract van32 uur per week, maar heb geen uitbetaalde vakantie dagen, mag dit?

Reacties (4)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Ik heb een contract van 32 uur per week, maar geen enkele vakantiedag. Als ik dus een vrije dag neem, wordt deze niet uitbetaald. Mag dit? Op hoeveel vrije dagen heb ik recht?

  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Beste Jeanet,

   In de cao horeca staat in artikel 3.16 hoe de vakantiedagen worden opgebouwd. Wettelijk bouw je 4 keer de arbeidsomvang per week op aan vakantie. Dat is per gewerkt uur 0,0769. Daarnaast heeft u nog recht op 5 bovenwettelijke dagen per jaar. Dat is per gewerkt uur 0,0192.

   Wanneer je een contract hebt voor 32 uur, werk je per jaar 1.664 uur. Als je dit vermenigvuldigd met de rechten dan kom je op 160 uur per jaar.

   in de horeca gebeurt het vaak dat de vakantiedagen worden uitbetaald. Dit is niet toegestaan. Je moet namelijk de mogelijkheid krijgen om betaald vakantie op te kunnen nemen. De wettelijke vakantiedagen moeten binnen een half jaar na het opbouwjaar worden opgenomen. Dat wil zeggen dat de uren die je in 2017 hebt opgebouwd, voor 1 juli 2018 opgenomen moeten worden, anders komen ze te vervallen. De bovenwettelijke vakantiedagen komen na 5 jaar te vervallen.

   Bij een contract van 32 uur moet dus maandelijks het zelfde loon betaald worden, ongeacht of je vakantie hebt of gewoon aan het werk bent.

   Vriendelijk groet,

   CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Als je in juni bent begonnen in de horeca, hoeveel dagen heb je dan?
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Allie Noy:

   Hoi Allie,

   Als je in 12 maanden recht het op 160 uur, dan heb je in 7 maanden recht op 93 uur.

   Met vriendelijke groet,
   CNV INFO
Terug