Stel je vraag over werk en inkomen

Heb ik recht op doorbetaalde 25 vakantiedagen?

Ik heb een arbeidsovereenkomst getekend van het Horecagilde een nul contract voor 8 uur per week maar ik werk 50 uur per week 's-nacht en in de avond.

Reacties (1)
  • Voorgesteld antwoord
    Antwoord
    Je spaart vakantiedagen op door te werken en met een vakantiedag mag je vrij nemen terwijl je wordt doorbetaald. Je hebt per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt, dit recht geldt voor alle werknemers. In de horeca wordt uitgegaan van 38 uur op basis van een fulltime dienstverband en heb je 25 vakantiedagen.
    --> Ieder gewerkt uur bouw je een klein beetje vakantiedag op en wat je het allerbeste kunt doen is het gewoon nakijken op je loonstrook, hierop staat hoeveel vakantie uren je kunt opnemen.

    Werknemers die werken op basis van een 0-urencontract hebben weinig zekerheid. Om aan deze onzekerheid tegemoet te komen heeft de wetgever het rechtsvermoeden van arbeidsomvang opgenomen in de wet. Hierin is geregeld dat als je structureel meer uren werkt dan jouw contracturen je na verloop van tijd de werkgever kan vragen het aantal uren aan te passen naar het aantal uren dat je daadwerkelijk werkt. Om het aantal uren in je contract aan te passen, moet je ten minste drie maanden in dienst zijn. Je werkgever mag dit alleen weigeren als hij kan aantonen dat de uren die je meer hebt gewerkt incidenteel zijn (vervanging zwangerschap, vakantietijd of hoogseizoen). Zijn de daadwerkelijk gewerkte uren werkelijk structureel van aard, dan moet de werkgever je contract aanpassen aan het gemiddelde aantal uren van de afgelopen drie maanden.
Terug