Stel je vraag over werk en inkomen

0-uren contract en vakantie plannen

Als je al een aantal jaren een 0-uren contract hebt en in de regel drie vaste dagen werkt, kan je werkgever je dan verbieden vakantie (zonder uitbetaling uiteraard) op te nemen buitenom de maand januari wanneer t bedrijf gesloten is?

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Coen,

  Bedankt voor je bericht! Een werkgever moet zijn werknemers de gelegenheid geven om vakantie op te nemen op het moment dat zij dat willen. Je spreekt over vakantie zonder uitbetaling, dus in feite bedoel je dat je niet ingepland wordt in een periode buiten januari 2019?
  Bij een nulurencontract is de regel dat als men opgeroepen wordt, men ook verplicht is om aan die oproep gehoor te geven. Het is echter onredelijk om altijd maar beschikbaar te zijn en je mag daarom zeker wel een periode afspreken waarin je niet beschikbaar bent.
  Kijk even goed naar je arbeidsovereenkomst. Als hier niets in staat over 'vrij zijn' in de periode buiten januari dan mag de werkgever je niet verbieden een periode onbeschikbaar te zijn. Dit zou ook het doel van een nulurencontract in de weg staan.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,
  CNV INFO
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   OK Tnx. Het gaat hier wel over de horeca. Hotel is in januari dicht en men verwacht dat het personeel dan "zomervakantie" houdt. De rest van het jaar wordt je geacht beschikbaar te zijn. Ruilen is, ivm een gebrek aan personeel, onmogelijk. Hiervan staat verder niets vermeld in het arbeidscontract. Overigens is het naar mijn mening niet gek dat er met dit soort arbeidsvoorwaarden een personeelstekort is in deze bedrijfstak.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Coen Duvekot:

   Beste Coen,

   In de cao Horeca is dit niet op die manier geregeld. De werkgever moet het dan op een andere wijze met je afgesproken hebben. Bijvoorbeeld door middel van een bedrijfsreglement/personeelshandboek of iets dergelijks, waar je ook mee akkoord bent gegaan. Is dat niet het geval dan is het de vraag of het redelijk is wat de werkgever van je verwacht.
   Dit is niet redelijk, om 11 maanden per jaar beschikbaar te zijn. Het hotel kiest er zelf voor om januari te sluiten, dus het risico dat werknemers op een ander moment vrij willen zijn is een bedrijfsrisico.
   Mijn advies is om dit ook met je collega's aan te kaarten.

   Met vriendelijke groet,

   CNV INFO
Terug