Stel je vraag over werk en inkomen

ziekte

Mijn vrouw, werkdag van 7 uur ma t/m do, is op 31 december ziek geworden en heeft dit doorgegeven aan haar afdelingschef. De afdelingschef zei tegen mijn vrouw dat indien zij niet beter was op woensdag dit dan diende te melden. Op 1 januari moest zij, indien zij niet ziek was geweest, een vrije dag opnemen. Zij heeft op woensdag doorgegeven dat zij nog ziek was. Op 7 januari is zij weer gaan werken. Nu blijkt dat er 14 compensatie uren zijn afgeschreven bij haar. voor de 13/12 en 1/1. Mag dit zo maar??

Reacties (7)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord

  Beste Eric,


  Ik ga er vanuit dat jouw vrouw werkzaam is in de Horeca en de CAO Horeca op haar van toepassing is.
  Indien ze voor 31 december 2018 een vrije dag heeft gevraagd en zij heeft die dag niet, als gevolg van ziekte, ingetrokken mag de werkgever een dag verlof afschrijven. Dit geldt niet voor 1 januari 2019 dat is volgens artikel 7.11 en 7.12 van de CAO een Feestdag.


  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Mijn vrouw had geen vrij gevraagd voor 31 december. Zij was ziek op die dag en de dagen erna. Ik krijg net van haar afdelingschef te horen dat het correct is dat er twee dagen zijn afgeschreven. De 1 dag (31 december) omdat dit cf CAO een (ziekte) wachtdag is en de 2e dag(1 januari) omdat dit voor haar een verplichte vrije dag is ivm feestdag. Echter wat ik niet begrijp hoe dit kan als er iemand ziek thuis gedurende die week.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Erik Stroet:

   Beste Erik,

   In de cao Horeca staat inderdaad dat de werkgever de eerste ziektedag mag inhouden als zijnde een wachtdag. Ik begrijp niet waarom 1 januari een verplichte vrije dag was voor jouw partner. Als een feestdag op een werkdag valt, dan zou zij recht hebben op verlof met behoud van loon.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Goedendag,

   dit begrijp ik ook niet want bij het bedrijf waar zij werkt worden op alle feestdagen zijnde kerstmis, pasen, pinksteren en hemelvaartdag deze afgeschreven als vrije dagen als deze feestdagen op een normale werkdag vallen. Waar staat vermeld dat een bedrijf dit mag doen cf welke regeling en wat is hier tegen te doen?
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Erik Stroet:

   Beste Erik,

   Dat lijkt mij vreemd. Ik adviseer jouw partner om haar werkgever te vragen op grond waarvan hij de feestdagen als zijnde vrije dagen hanteert. De cao geeft namelijk aan dat er recht bestaat op een doorbetaalde vrije dag als de feestdag op een werkdag valt. Jouw partner kan de werkgever er op wijze dat hij de cao afspraken dient na te leven. Doet de werkgever dat niet, dan kan jouw partner nagaan of er collega's zijn die lid zijn van het CNV zodat mogelijk een bestuurder van het CNV dit probleem collectief kan oppakken.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Dus ik begrijp het goed dat zij op die dagen geen uren van de werkneemster mogen afschrijven maar dat dit "vrije" dagen zijn die van men "krijgt" cf CAO
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Erik Stroet:

   Beste Erik,

   De werkgever kan reden hebben om dit te doen. Vandaar het advies om na te gaan op welke grond de werkgever dit doet. ( De CAO geeft hier inderdaad geen grond voor) Naar gelang zijn antwoord kunnen we verder kijken als hij een geldige reden heeft hiervoor of niet.
Terug