Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

‘Als uitzendkracht heb je geen enkele vluchtheuvel’

‘Uitzendbureaus zijn de pest van deze maatschappij’, zegt Jarl Westerouen van Meeteren (66). ‘Ik begrijp dat uitzendkrachten worden ingezet bij ziekte, vakanties of seizoensarbeid. Maar ik begrijp niet dat ze een vast onderdeel van bedrijven zijn: onderbetaald, zonder enige garantie of zekerheid of dat iemand ze iets is verplicht.’

Jarl is onlangs met pensioen gegaan en heeft meer ervaring als uitzendkracht dan hem lief is. Na een loopbaan van dertig jaar in de bankwereld keerde de voormalig valutahandelaar Amsterdam de rug toe. Met een adrenalineverslaving én een burn-out wist hij één ding zeker: nooit ging hij meer bij een bank werken. Hij werd meubelmaker en -restaurator in Friesland. Na een paar jaar was hij weer gezond, en kreeg hij zin in ander werk, meer collega’s. Hij wilde graag bij Philips werken. Via een uitzendbureau ging hij daar aan de slag.

Risico

Jarl pakt bij Philips alles aan. Hij lost containers, staat in de productie en doet de planning. Zijn laatste job is lange tijd kwaliteitscontroleur in de lakstraat. Jarl is enthousiast. Hij vindt bijna alle plekken interessant en leerzaam en hoopt via het uitzendcontract een vast contract te krijgen. Dat lijkt niet onmogelijk. Zijn beoordelingen zijn prima en met zijn pensioendatum in zicht is hij geen groot risico voor de werkgever. Bovendien, de maanden die hij verplicht Philips moet verlaten na een periode van anderhalf jaar uitzendwerk, zijn vervelende onderbrekingen, zowel voor Philips als voor Jarl.

Teleurstellend

Dat vaste contract komt er niet. Met Jarl zelf is niets mis. Sterker, Philips is blij met hem. ‘Maar een vast contract past niet in het beleid’, krijgt hij keer op keer te horen. Behoorlijk teleurstellend, vindt Jarl. Voor het werk zelf vindt hij het niet erg, want als uitzendkracht wordt hij, op en hier en daar wat incidenten na, hetzelfde behandeld als een vaste werknemer. Maar voor zijn persoonlijke leven had een vast contract enorm veel uitgemaakt.

Vrolijke kerel

‘Dat ik alleen als uitzendkracht kon werken, had natuurlijk invloed op mijn leven. Mijn inkomen wisselde. Dat gaf irritaties. Bovendien draaide ik als uitzendkracht onregelmatige diensten. Ik was boven de 55; als ik een vast contract had gehad, had dat misschien niet of minder gehoeven. Nu kon ik ze ook weigeren maar ik wilde laten zien dat je mij overal kon inzetten. Dat ik niet zeurde. Ik vond die onregelmatige diensten ook leuk, maar thuis gaf het wrijving. Hoever ga je om te laten zien dat je enthousiaste kerel met veel inzet bent?’

Vluchtheuvel

‘Spijt van al die jaren als uitzendkracht?’ Jarl is even stil. ‘Ik heb mijn hart gevolgd door opnieuw te beginnen en niet meer terug naar de bank te gaan. Het waren leerzame jaren, het werk was leuk, maar ik voel mij ook gebruikt. Ik had geen enkele zekerheid. Ik liep alle risico’s en werd daarvoor niet beloond. Ik had als uitzendkracht geen vluchtheuvel, zoals zoveel uitzendkrachten. Het bedrijf waar je bent geplaatst verwijst je bij gedoe naar het uitzendbureau. Het uitzendbureau zegt: sorry, het bedrijf is onze klant. De vakbonden zouden veel meer die vluchtheuvel voor flex-werkers moeten zijn.’

  • Herkenbaar dit verhaal, ik merk aan gesprekken met uitzend/payrollcontracten en vooral die met 0 uren contracten op uitzendbasis dat er angst is om te praten.

    In sommige sectoren is het zelfs zo dat men van het UWV subsidie krijgt om medewerkers op te leiden tot bijvoorbeeld Beveiliger en de Kandidaat even een papier moet tekenen zodat het bedrijf wat op Payroll basis werkt extra subsidie krijgt om mensen op te leiden tot beveiliger bijvoorbeeld maar wel op 0 uren basis.

    Ook voor de vaste mensen heeft het nadelige gevolgen(meer nachtdiensten, nog onregelmatigere roosters etc en een hoog verloop binnen de flexschil, maar ook vaste mensen die door deze omstandigheden de hele sector (willen) verlaten. Vooral de bedrijven die met Payroll werken trekken het naar beneden naar mijn idee. Lonen maar ook arbeidsomstandigheden staan daardoor onder druk en een negatieve naam voor potentiële werknemers.