Stel je vraag over werk en inkomen

5 veelgestelde vragen over de cao Kappers

In februari lieten we je weten dat er een nieuwe cao Kappers is. Een mooie cao met onder andere ruim 4% loonsverhoging! Helaas is de cao niet algemeen verbindend verklaard, maar dit betekent niet dat er geen verbeteringen zijn voor jou! We leggen je graag uit wat dit wèl betekent!

1. Wat is een AVV?

Wanneer vakbondsleden vóór een cao stemmen, zoals in februari door de leden van CNV Vakmensen is gedaan, is er een nieuwe cao. Vervolgens wordt een AVV, een algemeen verbindendverklaring, aangevraagd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze verklaring zorgt ervoor dat de cao voor alle kappers in heel Nederland geldt. Dat is wel zo eerlijk natuurlijk!

2. Waarom is er geen AVV verleend?

Tot onze grote spijt is er een fout in het proces geslopen. De oude cao is door geen van de partijen opgezegd. Dit had voor 1 mei 2018 gemoeten. Omdat dit niet gebeurd is, blijft de oude cao geldig tot 1 juli 2019 en zijn er dus twee cao’s voor de kappers in Nederland.

3. Welke cao geldt nu voor jou?

De AVV is niet verleend. De nieuwe cao geldt dus niet voor iedereen, maar wel voor:

  • Alle kappers die lid zijn van CNV Vakmensen met een werkgever die lid is van ANKO

CNV Vakmensen en ANKO staan samen namelijk nog steeds achter deze goede nieuwe cao.

4. Wat als de nieuwe cao niet voor jou geldt?

Ben je zelf geen lid van CNV Vakmensen en/of is jouw werkgever geen lid van ANKO? Dan is voor jou de oude cao van toepassing is.

Wil jij ook profiteren van de nieuwe cao? Klik dan hier om lid te worden van CNV Vakmensen of ga op zoek naar een werkgever die staat voor eerlijke arbeidsvoorwaarden voor alle kappers in Nederland.

5. Waarom zou je die nieuwe cao eigenlijk willen?

In de nieuwe cao Kappers zijn een aantal verbeteringen afgesproken:

  • 2,5% loonsverhoging per mei 2018
  • 1,85% loonsverhoging per 1 januari 2019
  • Opleidingsvouchers van minimaal 400 en maximaal 500 euro
  • Een nieuw loongebouw met nieuwe functiebeschrijvingen
  • Een proef met voorkeurswerktijd (de mogelijkheid om 3 vrije dagen aan te wijzen per jaar)

Vragen en/of opmerkingen?

Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat er voor jou veranderd of heb je het idee dat je erop achteruit gaat? Wij zijn er voor jou! Stel je vraag hieronder en laat horen hoe jij over jouw cao denkt!